Od salmonele zaraženo 38 dece u Leskovcu

U leskovačkom Zavodu za javno zdravlje je saopšteno da je od zarazne crevne bolesti salmonele u tom gradu do danas obolelo 38 dece.

Pre dva dana, u sredu, direktorka Zavoda za javno zdravlje Aleksandra Nikolić izjavila je da se širenje salomonele u vrtićima zaustavilo, jer su tada bila ukupno registrovana 24 obolela deteta.

Prvi slučaj je registrovan 16. oktobra u vrtiću "Lane" predškolske ustanove "Vukice Mitrović", gde je epidemija proglašena 30. oktobra.

Pretpostavlja se da je epidemija počela kontaktom dece u igraonicama.

Direktorka Zavoda Aleksandra Nikolić je danas kazala da salmonela nije nađena u kuhinji predškolske ustanove, kao ni na rukama zaposlenih.

"Karakteristika ove epidemije je da je kod većeg broja dece lakša klinička slika, pa su deca simptomatski lečena, a pojedina su istovremeno odlazila u vrtiće i na rođendane, i tako se širila epidemija", objasnila je Nikolić.

Epidemijom su zahvaćena većinom deca od dve i tri godine u pet od 10 vrtića Leskovca. Mada roditelji strahuju, te se broj dece u vrtićima prepolovio, Aleksandra Nikolić je ocenila da, što se vrtića tiče, nema razloga za brigu, budući da su primenjene epidemiološke mere.

Ona je ukazala da je igraonice teže kontrolisati, jer tamo epidemiološke službe ne mogu da dežuraju. Hranu koju deca jedu u igraonicama, a koju uglavnom donose sami roditelji, ne kontroliše Zavod za javno zdravlje, već Veterinarska inspekcija, ali Beta u Leskovcu ni danas nije mogla da o tome dobije izjavu nadležnih inspektora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija