Potpisan ugovor o izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta

Ugovor o izgradnji prve deonice brze pruge Beograd-Budimpešta potpisan je večeras između Srbije i Kine u Rigi.
Potpisivanjem komercijalnog ugovora i Memoranduma o razumevanju sa kineskom Eksim bankom o kreditiranju projekta mađarsko-srpske železnice na teritoriji Srbije, omogućava se početak gradnje pruge za brzine do 200 kilometara na sat, koja će skratiti vreme putovanja između Beograda i Budimpšte na manje od tri sata, navedeno je u saopštenju.
 
Potpredsednica Vlade potpisala je ugovor za prvu fazu projekta od Beograda do Stare Pazove vredan 319 miliona dolara, sa Infrastrukturom Železnice Srbije i konzorcijumom kineskih kompanija "Čajna reilvej internešnel" i "Čajna komjunikejšn konstrakšn kompani".
 
Kako se u saopštenju navodi, ugovor predviđa da u izgradnji dvokolosečne pruge od Beograda do Stare Pazove, dužine 34,5 kilometara, domaće firme mogu da učestvuju do maksimalnih 46 odsto u radovima i nabavci robe.
  • Zivan

    06.11.2016 08:35
    Od Novog Beograda do Stare Pazove već postoji dvokolosečna pruga i ne vidim razloga da se gradi nova. Suština je da se izgradi deonica Novi- Sad-Subotica- Kelebija, a ona se u ovom ugovoru ni ne spominje.
    Posebno zabrinjava da je cena radova za 34,5 kilometara čak 319 miliona evra, može se desiti da ovolika cena, neubičajena za izgradnju pruge, ceo projekat učini neisplativim.
  • Zlatko

    06.11.2016 06:26
    veliki uspeh
    Sjajna vest. Uspeh od velike važnosti za celu Srbiju. Nadam se da je sledeći korak pruga do Solana
  • LalaNS

    05.11.2016 23:48
    zar?
    Pa zar nije taj deo pruge (i još malko duži) napravljen I SVEČANO PUŠTEN u saobraćaj još za vreme Dragutina Zelenovića-predsednika vlade???
    http://www.vreme.co.rs/cms/view.php?id=1270058&print=yes
    ovo ovavezno pročitati(opet)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija