Srbija izvozi sve manje mesa

Iz godine u godinu Srbija izvozi sve manje mesa, a u odnosu na osamdesete izvoz je 20 puta manji.
Pre tri decenije u svet smo slali gotovo 20.000 tona "bejbi bifa". Ove godine iz Srbije je u inostranstvo otišlo tek 1.130 tona goveđeg mesa, od čega je samo 450 tona završilo u EU, a ostatak u zemlje CEFTA regiona.
 
Prema pisanju "Novosti", vrednost izvoza bila je oko 4,9 miliona dolara. Ništa bolja nije bila ni prošla godina kada je u inostranstvo otišlo 1.350 tona ovog mesa, u vrednosti od 5,8 miliona dolara.
 
Sekretar Odbora za poljoprivreu Privredne komore Srbije Nenad Budimović kaže da su ovo poražavajući rezultati i da bi Srbija trebalo da se pozabavi pitanjem govedine.
 
"Srbija nije konkurentna sa cenom, a nemamo ni dovoljan broj grla u tovu. Trebalo bi da se primeni sistem krava-tele, koji će biti usmeren na proizvodnju 'bejbi bifa'. To je kvalitetno meso koje direktno ide u rashladne vitrine, ne zamrzava se i zato ima visoku cenu. Od početka godine uvezli smo iz zemalja EU oko 790 tona goveđen mesa, u vrednosti od 3,4 miliona dolara. Prošle godine taj uvoz je bio 1.370 tona", objašnjava Budimović.
 
Podaci PKS pokazuju da je u 2015. godine uvezeno 20.100 tona svinjskog mesa, u vrednosti od 46,6 miliona dolara. Najviše se uvozilo iz Španije, Mađarske i Nemačke. Iste godine izvezeno je oko 12.000 tona svinjetine, u vrednosti od 27,7 miliona dolara. Svinjetina je završila u Rusiji, Makedoniji i Crnoj Gori. Od početka godina uvezeno je 12.600 tona, a izvezeno četiri puta manje.
 
"Uvoz svinjskog mesa ove godine će biti znatno niži, jer se cena izjednačila sa zemljama EU, pa naše firme nisu imale potrebu da dodatno plaćaju carinu i transport. Živinskog mesa prošle godine smo uvezli 11.850 tona iz Bosne i Hercegovine, Poljske i Francuske. A izvoz u 2015. godini bio je 6.000 tona, a živinsko meso iz Srbije je završilo u Crnog Gori i Bosni i Hercegovini. Ove godine uvezli smo 6.678 tona živinskog mesa i to iz Nemačke, BiH i Francuske", navodi Budimović i dodaje da proizvodimo dosta mesa, ali da malo toga izvezemo.
  • Zare

    10.11.2016 08:28
    E ovo su pravi rezultati ekonomske politike u ovoj državi. Po gradovima tumaraju ljudi koji će ropski raditi za 250 evra za stranog gazdu koji dobija ogromne beneficije od države umesto da na svom imanju na selu zaradjuju 5 puta više. A ovako laički mislim da bi bio dovoljno kad bi dobijao i trećinu beneficija koje dobija onaj stranac po radnom mestu. Većina njih bi na svojim imanjima mogli zapošljavati i po nekoliko radnika.
  • Čučuk Stana

    10.11.2016 07:53
    @Veganka (bez prvog a)
    Počela si sama sebe da jedeš! Kad pojedeš slovo "g" molim da mi objasniš da li je to biljnog ili životinjskog porekla!!
  • 29. novembar

    10.11.2016 06:22
    Izgleda su "zli" komunisti ipak nešto znali i činili za ovaj narod.
    Doduše, i sad ovi novi ponešto rade. Na istrebljenju naroda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija