I u ponedeljak u školama štrajk upozorenja

Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) najavio je da će u ponedeljak, 14. novembar stupiti u štrajk upozorenja i da u 600 škola neće biti održan prvi čas u jutarnjoj i prvi čas u popodnevnoj smeni.
Kako se navodi u saopštenju, štrajk upozorenja biće organizovan zbog neispunjenja obaveza iz Sporazuma koji su Vlada Srbije i sindikati potpisali 2015. godine.
 
Taj sindikat zahteva "realno, a ne linearno povećanje plata zaposlenih u obrazovanju i izjednačavanje plata u obrazovanju sa platama u drugim javnim delatnostima i izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koje se već godinu i po, iako su dogovorene sa sindikatima, nalaze u fioci".
 
"Isplata novogodišnje nagrade, izmena Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika u Članu 22 – da se prizna ukupan minuli rad i da se godišnji procenat za minuli rad sa 0,4 odsto vrati na 0,5 odsto (kao što je u drugim javnim delatnostima)", traži taj sindikat.
 
SRPS je najavio i da će potpuni jednodnevni štrajk biti organizovan tokom decembra, na dan kada Skupština Srbije bude glasala o budžetu za iduću godinu.
 
Podsetimo, ranije je Unija sindikata prosvetnih radnika zakazala štrajk upozorenja za četvrtak, 17. novembar. U školama članicama Unije će tog dana časovi biti skraćeni na 30 minuta.
 
Prethodni štrajk prosvetnih radnika pre dve godine trajao je nešto duže od pet meseci.
  • rale

    10.11.2016 20:26
    Naravno da prete strajkom kada od Slobodana Milosevica nijedan strajk nikada nije bio uspesan. Uvek ih aktuelna vlast prevari obeća nešto i na kraju profesori ne dobiju NIŠTA. Tako je već dve decenije pretnje, štrajkovi a rezultat je da NIJEDNA vlast nikada ne ispuni obećanje. Što je još gore doktorati i diplome se dobijaju novcem a svaka vlast to podstiče jer kako bi inače mogili da se okite pravim diplomama doktora i magistara nauka. Profesori rade za neku sitnu platu a to što su završili jako teške fakultete to nema veze niko ih nije terao da završavaju matematiku, fiziku i slićne fakultete. Mogli su da uopšte ne završe školu i da zarađuju mnogo više na druge načine. Zašto završiti fakultet i raditi u školi za par stotina evra? To je ponižavajuće tolika muka da bi završio fakultet i onda da radiš u školi gde deca imaju sva prava a ti nikakva za platu koja je mnogo niža od čistačice u nekom javnom preduzeću? Poruka je ne isplati se ta profesija niti se isplati da završavaš fakultet i gubiš vreme na nešto od čega ne možeš da živiš ni kao individua a kamoli da izdržavaš porodicu.
  • :)

    10.11.2016 12:04
    A da se malo ujedinite svi (lekari, policajci, prosvetari, sudska administracija, studenti... ) pa da najzad napravite generalni strajk i paralisete celu zemlju? Pogledajte malo kako se to radi u Francuskoj, Italiji, Grckoj, ... A da, zaboravio sam, vama i nije cilj da popravite polozaj svojih clanova, Ideja je samo malo zamazati oci javnosti i popraviti stanje na licnim racunima.
  • Zivan

    10.11.2016 12:01
    Nastavnici i učitelju zloupotrebavaju poziciju i stalno prerte ili organizuju štrajk- proteste. Dosadili su i učenicima i roditeljima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija