Podigli betonski zid da zaklone romsko naselje

Oko dela romskog naselja u Kruševcu postavljen je zid visok dva metra.

Zid dug 120 metara i visok dva metra postavljen je na trotoaru ispred dela romskog naselja "Marko Orlović", u naselju Kolonija, između dva kružna toka udaljena oko 200 metara.

Nadležni tvrde da je reč o zaštiti od buke, ali pojedini građani smatraju da se radi o getoizaciji romske manjine jer bi uskoro na lokacijama preko puta trebalo da se grade tržni centar i stambeni objekti, dok će se nedaleko odatle praviti i nova fabrika, prenosi Kruševac online.

U JP "Putevi Srbije" navode da je projektnom dokumentacijom za poboljšanje ukrštanja i izradu kružnog toka predviđena i izrada zaštitnog zida koji ima funkciju zaštite od buke. "Predstavnici lokalne samouprave su obavestili i u nekoliko navrata razgovarali sa stanovnicima naselja 'Marko Orlović'. Lokalna samouprava je finansirala izradu projekta, a JP Putevi Srbije je objavilo javnu nabavku za izvođenje radova", kažu u ovom preduzeću za Betu.

Dodaje se da se slični zaštitni zidovi postavljaju i u Beogradu kod zgrade Hitne pomoći i kod Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa". Putevi Srbije, međutim, nisu odgovorili na pitanje da li je planirana izgradnja sličnog zida na još nekom mestu u Kruševcu, odnosno šta će biti preduzeto na onim mestima u tom gradu koja su zvučno najugroženija.

Nekoliko organizacija civilnog društva je oštro osudilo getoizaciju romske manjine, dok su pojedini meštani iz protesta napustili funkcije u mesnom odboru. U ovom nelegalizovanom naselju živi preko 2.000 Roma, koji se ne usuđuju da progovore o svojim problemima zbog straha od iseljenja.

Argument za izgradnju zida debljine 25 centimetara, visine dva metra i dužine 120 metara, sa prekidima za ulaz/izlaz stanovnika, predstavljen je kao zaštita od buke stanovnika romskog naselja. Kako piše Nikola Ćupas na sajtu Peščanika, zid je podignut između dva kružna toka, ograničenje brzine na kružnim tokovima je 30 km/h, a na deonici između njih 50 km/h, pa je logično pitanje od koje to velike buke vlast štiti ovo naselje. "Šta ćemo sa delovima grada u kojima je dozvoljena veća brzina koja proizvodi veću buku? Radi mira građana, možda bi najbolje bilo da se izoluju svi stambeni blokovi u gradu", pita Ćupas.

On dodaje da je ovo prvi segregacijski zid u istoriji Kruševca.

"Pri njegovoj gradnji se nije vodilo računa o tome da u ovom romskom naselju ima starih i bolesnih ljudi kojima je često neophodna usluga Hitne pomoći. Zid je podignut tako da otežava pristup medicinskim vozilima. Domaćinstva čija su dvorišta do zida izgubila su prolaz za svoja kola i sada ih parkiraju na ulici. U slučaju izbijanja požara, zid je velika prepreka vatrogasnim vozilima itd. Pravi razlog ovog zvučnog izolovanja nije briga za dobrobit jedne siromašne i diskriminisane nacionalne manjine, koje se predstavnici vlasti sete samo u toku predizborne kampanje kada im pred kamerama dele pakete hrane. Zemljište preko puta romskog naselja Marko Orlović zakupili su strani i domaći investitori i na njemu je planirana izgradnja marketa iz dugo obećavanog lanca Lidl, još jednog tržnog centra i novog stambenog naselja. Ovaj deo grada se u urbanističkim planovima predstavlja kao perspektivni investicioni prostor - pravi kruševački Beograd na vodi. Podmetanje zvučne izolacije kao glavne uloge ovog zida je prvi korak u sprovođenju pacifikacije stanovništva, sa ciljem džentrifikacije ovog dela grada. U tom novom, modernom i urbanom delu grada živeće privilegovani građani, koji diktiraju finansijske i estetske standarde življenja. Zato treba ukloniti ruglo i prljavštinu siromašne manjine, ili je barem odvojiti zidom od većine, da je ne gledaju".

Kako dodaje Ćupas, ignorisanje kolektivnog odlučivanja uz diskriminaciju elementarnih ljudskih prava je postupak kojim kruševačke vlasti samo reflektuju generalni odnos države prema siromašnim i potlačenim grupama.

  • Komit Juzna Srbija

    11.11.2016 17:42
    @Nervirach Pa i jeste takvi vi iz Vojvodine, bitno je da se javljate nešto, s pročitaj komentare tvojih iz Vojvodine.
    Kompleksasi teški.
  • Kaćanka

    10.11.2016 20:29
    Baš ih briga dobili su jedan zid, još dva zida, vrata, prozori i krov i eto polulegalne kuće!!
  • Darinko

    10.11.2016 19:26
    I kod nas...
    .....je lep prizor , na ulasku u NS , Temerinski put , sa leve strane....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.