Danas štrajk upozorenja prosvetara, u svakoj školi drugačije

Tri prosvetna sindikata održaće danas štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama zbog lošeg materijalnog položaja prosvetnih radnika.
Međutim, svaki sindikat je na drugačiji način najavio štrajk.
 
To znači da će biti škola u kojima će se nastava odvijati uobičajeno, zatim onih u kojima će nastavnici skratiti časove na 30 minuta, ali i škola u kojima neće biti prvog časa u obe smene.
 
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) štrajkovaće skraćenjem časova sa 45 na 30 minuta, dok Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije u znak protesta neće održati prvi čas u prvoj i drugoj smeni.
 
Granski sindikat zaposlenih u prosveti "Nezavisnost" nije doneo odluku o štrajku upozorenja, ali je ostavio mogućnost svojim članovima da se, ako to žele, priključe štrajku u onim školama u kojima je organizovan.
 
USPRS traži povećanje zarade za 12 odsto, umesto predloženih šest odsto, Sindikat obrazovanja Srbije zatražio je hitne pregovore sa Vladom Srbije o povećanju zarada, pre donošenja budžeta za narednu godinu, a svi sindikati tvrde da vlada nije ispoštovala sporazum kojim je 17. novembra prošle godine, prekinut štrajk prosvetnih radnika.
 
U štrajku će učestvovati 1.500 škola u Srbiji.
 
Prethodni štrajk prosvetnih radnika pre dve godine trajao je nešto duže od pet meseci.
  • Radim kod privatnika

    17.11.2016 10:38
    Štrajk
    Štrajkovao sam, regularno, u skladu sa zakonom, mesec dana kod privatnika i ostao bez plate.
    Uzrok štrajka tri meseca bez plate, znači kršenje zakona o radu od strane poslodavca.
    Gospoda prosvetari često štrajkuju protivzakonito, i plaćeni su 100%.
    A kako prosveta radi katastrofa, kome se predaje taj predaje, ko neće otaljava posao i ima istu platu.
  • Prosvetar

    17.11.2016 09:12
    ...
    Nema doslednosti i organizovanog vodjenja sindikata. Ovi strajkovi samo urusavaju odnos nastavnika i roditelja, pa cak i drzave.
    Ovakvi postupci nemaju odrziv efekat.
  • jakov v.

    17.11.2016 08:41
    Prisecanja
    - Treba se prisetiti da od 1992-e skoro nijedna skolska godina ili nije pocela regularno ili se nije zavrsila regularno zbog strajka nastavnog osoblja
    - Treba imati u vidu da je proteklih godina hiljade zaposlenih dobilo otkaze ili kao tehnoloski visak ili zbog stecaja firme pa ne vidim razlog da njihovu sudbinu ne podeli onih 5-6.000 nastavnika koji godinama nemaju pun fond casova ili nemaju fakultet a vode se kao tehnoloski visak.
    - Razmislite i kakvo su znanje iz osnovnih i srednjih skola izneli ucenici upravo zbog skracenih casova izazvanih strajkovima nastavnog osoblja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.