Predato 484 zahteva za legalizaciju oružja

Građani su od 1. jula do 1. novembra u okviru akcije za legalizaciju oružja predali 484 zahteva za registraciju oružja gde je to bilo moguće.
U protekla četiri meseca građani su policiji mogli da predaju nelegalno oružje bez ikakvih posledica i ispitivanja. U Ministarstvu unutrašnjih poslova zadovoljni su postignutim i najavljuju pooštravanje kazni za ilegalno posedovanje i promet oružja.
 
"Akcije legalizacije su pravi način da tokove oružja iz ilegalnih tokova prevedete u legalne tokove. Faktički to je najbezbedniji način za uklanjanje viškova oružja koje se nalazi u zemljama i u okruženju i u Srbiji", kaže Miljko Simović iz MUP-a. 
 
Za četiri meseca iz ilegalnih u legalne tokove prešlo je 1.410 komada oružja. Od toga su građani predali 926 komada. Predato je skoro 62 hiljade komada municije različitog kalibra, ali i 298 bombi i 115 komada različitih minsko-eksplozivnih sredstava. 
 
U MUP su naročito zadovoljni brojem predatih minsko eksplozivnih sredstava. 
 
"Preko 400, tačnije 413 komada minsko-eksplozivnih sredstava je predato i, naravno, mi smo zadovoljni tim rezultatima. To je 400 spašenih života", dodao je Simović. 
 
Stručnjaci se slažu da je ovakav način legalizacije oružja jedan od najboljih. 
 
"Prvo zbog toga što se time smanjuje broj ilegalnog oružja što može automatski da znači smanjenje nasilja na ulicama, ali pre svega nasilja nad ženama i u porodici. Druga stvar jeste da se smanjuje i broj nelegalnog oružja koje koriste različite kriminalne grupe i to može da doprinese osećaju bezbednosti kod samih građana", naveo je Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. 
 
U svetu su zabeleženi različiti načini motivacije građana da predaju ilegalno oružje- od nagradnih igara do otkupa oružja. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija