Kontrolni zadaci ostaju na uvid roditeljima i đacima samo u školi?

Škole ni ubuduće neće biti dužne da omoguće uvid roditeljima u kontrolne zadatke mimo takozvanih otvorenih vrata, a da li će se prekinuti s takvom praksom biće poznato na proleće, kada će Ministarstvo prosvete izaći sa novim zakonskim rešenjima.
Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže za Danas da je "cilj Ministarstva da unapredi komunikaciju škole i roditelja i da se omogući bolji i lakši uvid u rad deteta", pa će i ovo pitanje sistemski urediti u sklopu predstojeće izmene zakona i podzakonskih akata na čemu se trenutno radi.
 
Brojni komentari na sajtu Danasa i Zelene učionice, ukazuju na zaoštrene odnose roditelja i nastavnika.
 
"U školi koju pohađa moj unuk, kontrolni su ograničeno dostupni i učenicima, jer profesor podeli listiće da ih potpišu, a onda ih odmah i pokupi. Neki samo pročitaju ocene, deca nemaju šansu da uporede radove, a o snimanju telefonom nema ni govora. Kad odete na razgovor koji se obavlja u holu, profesor dolazi sa sveščicom u kojoj su ocene sa kontrolnih i blic kontrolnih, a radova nema", kaže sagovornica Danasa.
 
Druga kaže da je jednom otišla da vidi kontrolni iz hemije i odustala. "Na otvorenim vratima imala sam premalo vremena da shvatim na čemu sa detetom treba da radim. Većina nastavnika ne zna da razgovara sa roditeljima i da zbog nekolicine loših i nevaspitanih ljudi sve nas gledaju sa nepoverenjem, kao da smo došli da ih kontrolišemo, a ne jer hoćemo da pomognemo svojoj deci", kaže ona.
 
Prosvetni radnik tvrdi da đaci ne nose kontrolne kući "upravo zbog roditelja koji ih prepravljaju, pa dolaze da se bune jer im je falio poen za pet, a nastavnik je loše pregledao...". Dodaje da nema vremena da ih slika (kopira) i čeka roditelje da dođu po svoje.
 
Jedan čitalac pita da li i usmene odgovore treba snimati kako bi roditelji bili sigurni da su im deca realno ocenjena. "Veliki je procenat učenika koji pokušavaju da varaju tako što preprave kontrolne zadatke kada im se pruži prilika. Zbog toga bi davanjem kontrolnog učenicima nastavnici obesmislili njihovo postojanje, jer bi pošteni i vredni prošli gore od onih koji ne poštuju pravila ponašanja", glasi jedno od viđenja.
 
Među predlozima kako da se ovaj problem reši je da se deci dozvoli da telefonom snime ocenjeni kontrolni. Kontraargument glasi da je zabranjeno nošenje mobilnih u školu. Za roditelje je prihvatljivo i da nastavnici fotokopiraju radove.
 
Iz suprotnog tabora poručuju: "Ne može nastavnik da kopira ili fotografiše tolike testove. To zahteva dosta vremena, finansijska sredstva i tehnologiju (pretpostavljamo dakle da nastavnik ima skup telefon koji može da sačuva toliko fotografija). Zašto su nastavnici "loši momci" u ovoj situaciji, a ne oni koji pokušavaju da varaju? U nižim razredima se dešava da roditelji do sitnih detalja analiziraju pitanja učitelja, na sve načine pokušavaju da dokažu da je njihovo dete trebalo da dobije taj jedan bod koji mu fali do petice".
 
Jedna majka ponudila se da sama fotokopira, ali joj je rečeno da to može da se zloupotrebi, jer neki nastavnici daju godinama iste kontrolne, pa bi sledeća generacija mogla imati zadatke unapred.
  • Naca

    14.06.2017 22:35
    Sramota
    U tom slučaju svi se roditelji tretiraju kao kriminalci a prosvetari mogu da rade kako hoce.Cast izuzetcima ali ovaj sistem mi se ni malo ne svidja.Kontrolne treba poslati roditeljima E-mailom.Ne moraju svi da ispaštaju zbog jednog incidenta na koji se vi vade.
  • Johny

    22.11.2016 19:03
    Roditelj
    Ne mogu da verujem! Ja sam po struci prosvetni radnik ali sam i roditelj. Objašnjenje da će roditelj da prepravi kontrolni za mene je idiotsko. Valjda je logično da ja kao roditelj koji hoće da pomogne svom detetu imam pravo da vidim šta to moje dete ne zna, kako bi na tome radili kod kuće. Ovako, dete nešto ne zna, dobije slabu ocenu i idemo dalje a gradivo koje nije savladalo neće nikada ni naučiti jer se time ponovo neće niko baviti.
  • Acuzio

    22.11.2016 10:42
    @avangard
    Vi ocito ne znate da se recca NE pise odvojeno od glagola, a nesto i padeze brkate. Moji roditelji nisu ni pomisljali da gledaju tudje kontrolne, odnosno kontrolne zadatke druge dece, cak nisu nesto bili zainteresovani ni za moje. "dobio si 3, sedi i nauci!" Sta roditelj ima uopste da gleda kontrolni? Bitno je da je ucenik video kontrolni da zna gde je pogresio, a roditelji su iskreno nebitni u celoj ovoj prici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.