Konačno dostupni dinarski stambeni krediti

Na domaćem tržištu građanima su posle dugo godina dostupni stambeni krediti u dinarima.
Sa kamatom od oko pet odsto oni su i dalje skuplji od kredita u evrima na kojima je kamatna stopa oko 3,5 odsto godišnje. 
 
Ukoliko uzmemo kredit u dinarima od 3,6 miliona dinara sa nominalnom kamatnom stopom od 4,9 odsto na 30 godina mesečna rata bi iznosila nešto više od 19.000 dinara. Isti iznos kredita vezanog za evro, uz kamatnu stopu od 2,9 odsto, imao bi prosečnu mesečnu ratu 15.403 dinara. Gledano kratkoročno rata na dinarski kredit je viša za nešto manje od 3.000 dinara.
 
Kako za "Danas" kaže profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Ismail Musabegović, bilo bi dobro da se uzima dinarski kredit, jer su plate u dinarima.
 
"Moje mišljenje je da je opravdano platiti nešto višu kamatu u dinarima u odnosu na kredit u evrima jer se time eliminiše kursni rizik. Danas dinar izgleda stabilno, ali niko ne zna šta će biti za 10 ili 15 godina, a ti krediti se uzimaju na dugi rok", smatra Musabegović.
 
On dodaje da je danas najbolje vreme u poslednjih 20 godina da se uzme stambeni kredit.
 
"Naravno to je uvek individualna odluka, ali ko plaća kiriju uvek može da uporedi visinu rate prema visini kirije koju plaća, a što se kreće u odnosu dva prema jedan. Kamatna stopa od pet, šest odsto na dinarski kredit je povoljna ali klijenti moraju da vode računa da u ugovorima nema neki deo koji je vezan za stranu valutu i ako mogu da uzmu fiksnu kamatnu stopu", navodi Musabegović.
 
Dinar i dalje rizičniji od evra
 
U Kredit Agrikol banci kažu da stambeni krediti u dinarima još uvek ne čine značajniji deo portfolija stambenih kredita, te da se građani uglavnom odlučuju na kredit u evrima koji je jeftiniji.
 
"Dinarski stambeni krediti klijente štite od valutnog rizika, što predstavlja značajnu prednost, imajući u vidu da najveći broj njih zaradu prima u dinarima. Sa druge strane, kamatne stope na dinarske kredite su i dalje dvostruko ili čak i trostruko više od onih koji su indeksirani u evrima, što u praksi znači daleko veću mesečnu ratu na dugi rok. Stabilnost samog tržišta utiče i na stabilnost referentnih kamatnih stopa, te je to još jedan od razloga zbog kojeg klijenti biraju kredite indeksirane u evrima imajući u vidu da je kretanje Euribora od 0 do 4 dugi niz godina. Domaća referentna kamatna stopa, Belibor, istorijski beleži velike fluktuacije i samim tim nosi veći rizik", objašnjavaju u ovoj banci za "Danas".
 
Uprkos manjem riziku građani i dalje izgleda preferiraju nižu cenu. Tako je u septembru ove godine odobreno svega 9,6 miliona dinara stambenih kredita, što je u stvari jedan malo veći kredit u vrednosti 78.000 evra, dok je u istom mesecu odobreno 4,5 milijarde dinara vrednih stambenih kredita vezanih za evro.
 
Musabegović ocenjuje da bi se to moglo promeniti jer banke osluškuju tržište, šta klijenti traže i zato su i ponudile stambene kredite u dinarima. 
 
Ono što je ograničavajući faktor kod uzimanja stambenog kredita su prateći troškovi koji u zavisnosti od veličine stana koji se kupuje mogu biti i preko 12.000 evra. Samo učešće je 20 odsto, što znači da bi za kredit od 50.000 evra građanin trebalo da ima 10.000 evra spremnih u džepu. Pored toga, veliki trošak predstavlja i osiguranje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.