Za deset meseci zaposleno 220.000 građana

U prvih deset meseci ove godine, sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) uspelo je da se zaposli više od 220.000 lica, što je za šest odsto više nego u istom periodu prošle godine
Oko 30 do 40 odsto njih zaposlilo se zahvaljujući posredovanju NSZ. Direktor NSZ Zoran Martinović kaže da se najveći broj njih i dalje zapošljava na određeno vreme, ali primetno je da raste procenat i onih koji se zapošljavaju na neodređeno vreme. On je rekao da postoje pokazatelji da je došlo do pozitivnije slike na tržistu rada i da je primetno da se od marta ove godine broj lica na evidenciji smanjivao.
 
Trenutna stopa nezaposlenosti je 15,2 odsto i ona je niža u odnosu na prvi kvartal godine. U zemlji 686.000 nezaposlenih, a već nekoliko meseci ta cifra je ispod 700.000, što je najmanji broj počev od 2000. godine, objasnio je direktor NSZ.
 
"Može se očekivati da će tokom zimskih meseci broj nezaposlenih neznatno rasti, ali to nije ništa neuobičajeno imajući u vidu da se završava veliki broj sezonskih poslova. Potom će opet od februara taj broj početi da se smanjuje, jer ponovo kreću sezonski radovi", kaže Martinović.
 
On je istakao da će za mere aktivne politike i programe zapošljavanja u idućoj godini biti opredeljen približno isti iznos sredstava kao i ove godine.
 
Akcionim planom za zapošljavanje predviđeno je 2, 8 milijardi dinara za programe zapošljavanja i dodatnih 550 miliona dinara za osobe sa invaliditetom. Kako kaže, naredne godine u fokusu biće teže zapošljive kategorije - osim invalida i dece bez roditeljskog starenja, zastupljeni će biti i mlađi od 30 godina, deca palih boraca, ali i žrtve porodičnog nasilja i trgovine ljudima….
 
Kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa invaliditetom, Martinović je rekao da je ove godine zabeležen veći procenat utrošenih sredstava imajući u vidu da je u ranijim godinama bilo malo interesovanja poslodavaca pa su sredstva za te namene vraćana u budžet.
 
"Još uvek ima poslodavaca koji nisu dovoljno informisani. Moramo raditi na tome da ta sredstva poslodavci iskoriste jer ovo su bespovratna sredstva i jedina obaveza poslodavaca je da poštuju ugovorene obaveze i nemaju obavezu vraćanja novca", istakao je Martinović.
 
Takođe, na raspolaganju u 2017. biće i posebni programi za viškove zaposlenih kojih na evidenciji NSZ ima oko 53.000.
  • beja

    28.11.2016 07:49
    O kakvom vi zaposljavanju pricate?Ja se zaposlio u Stylos group i evo 7 meseci ni dinara!!!!
    Kako to moze?Gazda plati porez na plate drzavi svaki mesec a mi treba da pocrkamo!!!!!
  • siz minhauzen

    28.11.2016 02:04
    Toliko mnogo ljudi godisnje nije stiglo da se zaposli ni od ovih sto su pobegli napolje a ne u zemlji.
  • Janos

    28.11.2016 00:17
    Magla
    Kakva se ovde magla prodaje.Tacno je da se broj nezaposlenih smanjio,ali gde su se zaposlili???Neki su se privremeno a neki zauvek iselili iz zemlje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.