Državne apoteke dobijaju profesionalni menadžment da ne propadnu

Apoteke u Srbiji dobiće profesionalni menadžment, koji treba zajedno sa državom da ih izvuče iz ogromnih dugova i tako spreči dalju nestašicu lekova.
Da se to već događa, primer je i Apoteka Vranje. Lokalna samouprava hoće da zaposli, po prvi put u istoriji apoteke, osobu koja nije farmaceut. Za sada im je to jedini plan za izvlačenje iz dugova, piše "Blic".
 
U ovom trenutku 24 državne apoteke u Srbiji ukupno duguju 18,5 miliona evra za lekove i medicinska sredstva. Zbog kontinuiranog neplaćanja dobavljačima, apoteke su u ozbiljnoj opasnosti da postanu nelikvidne i da obustave nabavke. Taj domino efekat na kraju će osetiti građani, jer ukoliko se nešto ne preduzme očekuje nas nestašica lekova. To se već dešava sa Apotekom "Novi Sad".
 
Državne apoteke su u ovu situaciju došle, između ostalog, zbog niskih marži, nelojalne konkurencije, ali i zbog nenamenskog trošenja novca.
 
Dobro poslovanje apoteka, koje su do 2013. godine imale pored marži i dodatni "cassa sconto" nije prepoznalo Ministarstvo zdravlja kao momenat za privatizaciju ovih ustanova, već suprotno tome, u sistem Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje uvodi i privatne apoteke.
 
"Privatnicima se tada omogućuje da i kod njih građani mogu da podižu lekove na recept, a istovremeno od državnih apoteka se zahteva obavezno sprovođenje javnih nabavki za lekove i za medicinska sredstva, što do tada nije bilo potrebno. Tada počinje da se dešava da zbog dugačkog postupka javnih nabavki pojedine državne apoteke ostaju bez leka izvesni period, dok te iste javne nabavke ne važe za privatne apoteke koje nesmetano nabavljaju lek i izdaju ih pacijentima na recept", objašnjava izvor "Blica".
 
Još gora situacija dešava se kada su u pitanju javne nabavke za medicinska sredstva, gde je snabdevanje skoro svih apotekarskih ustanova u nekom momentu bilo blokirano masovnim obaranjem tendera od strane ponuđača. Za to vreme privatne apoteke nesmetano izdaju medicinska sredstva pacijentima.
 
Apoteke su tada morale da nabavljaju najjeftinija medicinska sredstva, pa samim tim i najmanje kvalitetna, dok su u privatnim apotekama pacijenti dobijali ono šta žele na recept. Tada su državne apoteke izgubile gotovo 50 odsto pacijenata, odnosno recepata, jer su ljudi masovno počeli da kupuju lekove kod privatnika.
 
Tim internim javnim nabavkama državne apoteke su uglavnom još uspevale da zadrže dodatne "cassa sconto" koji im je omogućavao da prežive, mada su mnogi takvi tenderi obarani. Na kraju, Komisija za javne nabavke zahtevala je da se isključe davanja dodatnih "cassa sconto" i da se u tenderima zahteva samo najmanja ponuđena cena.
 
Opširnije o tome kako su državne apoteke dospele u dubiozu možete pročitati OVDE, a konkretno o Apoteci "Novi Sad" - OVDE.
  • Zivan

    28.11.2016 16:53
    Osnovno je izvući apoteke iz zagrljaja partijama na vlasti bliskih veledrogerija, koje apotekama prodaju lekove i pomoćna lekovita sredstva po naduvanim cenama. Takoše, država mora da se izjasni hoće li apoteke tretirati kao institucije ili će ih potpuno prepustiti tržištu...
  • sirotani

    28.11.2016 15:37
    "obaraju im tendere..." Kao da tender obara neka elementarna nepogoda, a ne losa priprema. Pa tom polusvetu koji vodi apoteke je jedini ili glavni posao da napravi tender. Ako mu svaki put obore, znaci da ne zna svoj posao da radi, i nek ode da premesta dzakove, a pripremu tendera prepusti nekom za to strucnom. Da se razumemo, to svakako nece biti ova nova pozicija "menadzera", jasno nam je svima cemu sluzi - da se jos malo partijskih kadrova namiri, i oglodje lesina jos jedne unistene drzavne firme pre ngo sto se ugasi.
  • nervirach

    28.11.2016 10:06
    E ala ce procvetati. Propasce jos brze. mada kakvi su, gospoDZe .... tipicni medicinari. Cudi me kako vec nisu propali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.