Ministarstvo: Otkaz radnici "Jure" oboleloj od raka je po zakonu

U slučaju radnice "Jure" Violete Petrović, koja je ostala bez posla u toj kompaniji za vreme bolovanja zbog lečenja od karcinoma, zakon nije prekršen, kažu u Ministarstvu za rad.
"Violeti Petrović je ugovor o radu na određeno vreme istekao 30. novembra. Jedinu zaštitu od otkaza ugovora o radu na određeno vreme, u skladu sa Zakonom o radu, imaju zaposleni za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, radi nege i posebne nege deteta", kaže se u saopštenju Ministarstva za rad.
 
Saopštenje je usledilo nakon što su inspektori rada u Nišu danas započeli nadzor u fabrici. Proverom dokumentacije utvrđeno je, navodi se, da je Violeta Petrović zaposlena u "Juri" od 19. juna 2015. godine, a da je poslednji ugovor o radu na određeno vreme potpisan na period od 1. juna 2016, najduže do 30. novembra 2016. godine.
 
"Poslodavac je doneo rešenje o otkazu ugovora o radu zbog isteka roka na određeno vreme sa danom prestanka radnog odnosa 30.11.2016. Prema izjavi poslodavca, sačinjena je službena zabeleška pošto se zaposlena po telefonskom pozivu poslodavca 30.11.2016. godine nije javila u prostorije "Jure", pa je rešenje poslato poštom", navodi se u saopštenju Ministarstva.
 
Podsećamo, iako je na bolovanju zbog operacije dojke i hemoterapije, Violeti Petrović (41) je juče iz kompanije "Jura" gde je bila zaposlena poslednjih 18 meseci, telefonom javljeno "da im više nije potrebna" i da dođe po svoju dokumentaciju. Kako je rekla, poziv iz "Jure" dobila je juče ujutru, inače, posle treće hemoterapije.
 
"Rekli su mi da je meni tog dana istekao ugovor od 18 meseci i da mi neće biti produžen. Ja sam ih pitala da li oni znaju da sam ja na bolovanju, da imam karcinom dojke i da nisam sposobna za rad sada, a oni su kazali - žao nam je što ste vi bolesni, ali neće vam biti produžen ugovor, dođite da potpišete i uzmete dokumenta", ispričala je Violeta Petrović. Opširnije pročitajte OVDE.
 
Povodom njenog slučaja reagovao je niz političkih stranaka, tražeći, uglavnom, odgovornost resornog ministarstva i vlade, zbog blagonaklonog odnosa prema stranim investitorima, a Savez samostalnih sindikata Srbije joj je ponudio besplatnu pravnu pomoć.
  • đura jura

    02.12.2016 14:37
    ugovor
    Koliko se ugovori na određeno zloupotrebljavaju u ovoj zemlji, pola poslodavaca treba oterati na sud, uključujući i ove. Zakon o radu kaže: "Ugovor o radu može da se zaključi na određeno vreme, za zasnivanje radnog odnosa čije je trajanje unapred određeno objektivnim razlozima koji su opravdani rokom ili izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja, za vreme trajanja tih potreba." Moje prvo pitanje za inspekciju i ministarstvo je koji su to objektivni razlozi da gospođa uopšte ima ugovor na određeno, a ne na neodređeno? Ako ti razlozi ne postoje, ugovor treba da se smatra ugovorom na neodređeno, jer dalje zakon kaže: "Ako je ugovor o radu na određeno vreme zaključen suprotno odredbama ovog zakona ili ako zaposleni ostane da radi kod poslodavca najmanje pet radnih dana po isteku vremena za koje je ugovor zaključen, smatra se da je radni odnos zasnovan na neodređeno vreme."

    Eto koliko vam je sve "po zakonu"!
  • altruista u ostavci

    02.12.2016 12:50
    @opetJa
    I? Šta je rešenje? Ja nisam negirao činjenice o AU, nego naš stav da mi uvek izaberemo najgore od propisa, kao da smo mi svojom voljom prihvatili liberalni kapitalizam. To je već igra Zapada, da je to najbolje za nas, jer se tako uspostavljaju kvalitetni tržišni uslovi.Neutralnost Austrije je stvar političkog dogovora. Investirano puno kapitala pa se bave i "socijalizmom" što je OK, ali šta je nama preostalo kad smo na dva puta, otimaju i pritiskaju i jedni i drugi. Kome je mala ova zemlja, stisne petlju i ode u neki takav raj, gde je najčešće "građanin drugog reda koga muči nostalgija"...harting
  • opetJa

    02.12.2016 10:29
    @altruista u ostavci
    Stvar za Austriju... sve je tacno sto je @Neko napisao, a kao slag na tortu: ZAMISLITE ne salju svoju vojsku nigde niti je seju po svetu da stite svoje interese...niti su u NATO paktu... neutralni i neutralni ce ostati posto im je to u Ustavu i obecanje koje su dali i Rusima i UNu po izlasku Rusa iz Austrije... Nisam imao srecu da zivim u Jugoslaviji kakvu je pamte moji roditelji, ali mislim da je zivot ovde (u Austriji) najpriblizniji socijalizmu kakav smo nekad imali na nasim prostorima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.