Povlače se članovi zakona koji političarima omogućuju kupovinu državnih stanova

Ministarstvo građevinarstva povuklo je iz predloga Zakona o stanovanju i održavanju zgrada članove 153 i 154 koji su omogućivali političarima da otkupe stan na 20 godina bez kamate.
"Novim zakonom o stanovanju i održavanju zgrada nijednom državnom funkcioneru neće biti data mogućnost, niti pravo, da pod bilo kojim uslovima otkupi stan u državnoj svojini koji je dobio u zakup", saopštilo je ministarstvo. 
 
Prethodno je u današnjem "Blicu" objavljeno da će ova privilegija biti usvojena na jednoj od narednih sednica Skupštine. Povučenim članovima zakona definisalo se pravo na kupovinu stana u javnoj svojini.
 
"Pravo da kupe stan imaju zakupci koji ga koriste u skladu sa sa Uredbom o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih lica kod korisnika državne svojine. U članu 153 Predloga zakona se precizira da će cenu stana odrediti jedinica lokalne samouprave. Kupoprodajna cena stana je u evrima, a plaća se u dinarskoj protivvrednosti. Nekretnina se može kupiti i u jednakim mesečnim ratama sa rokom do 20 godina, što znači bez kamate", naveo je ovaj list.
 
Izvršni direktor "Transparentnosti Srbija" Nemanja Nenadić ukazao je da davanje ovakve mogućnosti funkcionerima nije opravdano.
 
"Ako sam dobro razumeo, u obrazloženju predloga zakona se kaže da se na taj način njima omogućava da koriste prava, a ispravnije bi bilo reći privilegiju, koju su imali neki drugi funkcioneri pre deset i više godine", rekao je Nenadić i dodao da je raniji otkup funkcionerskih stanova naneo veliku štetu i sada tu štetu ne treba povećavati. Cenu kupovine za privilegovane bi, prema povučenom predlogu, određivala lokalna vlast, a to u najvećem broju slučajeva znači - partijske kolege. 
 
"Nаmerа je bilа dа se ovim člаnovimа zаkonа isprаvi neprаvdа kojа je Uredbom o rešаvаnju stаmbenih potrebа izаbrаnih, postаvljenih i zаposlenih licа kod korisnikа držаvne svojine iz 2009. godine nаnetа porodicаmа čiji su člаnovi, kаo pripаdnici držаvnih orgаnа, а pre svegа MUP-а, poginuli ili su povređeni prilikom vršenjа službene dužnosti kojom se osigurаvа bezbednost držаve i njenih grаđаnа", navedeno je u današnjem saopštenju ministarstva. Kako se navodi, u nаrednom periodu trаžiće se nаčin kаko dа se ovo pitаnje reši posebnim propisom.
 
Podsetimo da su pažnju javnosti do sada najviše privlačile atraktivne nekretnine na dobrim lokacijama kojima raspolaže DIPOS. Tačnije, 161 vila, 200 stanova, 30 poslovnih prostora i 57 garaža. Iako se ove brojke luksuznih nekretnina najčešće pominju, njihov tačan broj, ali i ko su sve zakupci se skriva. DIPOS-ove nekretnine nisu jedine, već se u javnoj svojini nalaze i one koje pripadaju lokalnim samoupravama čiji je ukupan broj potpuna nepoznanica. 
  • SRAMOTA

    02.12.2016 17:56
    DOKLE VISE
    kako vas nije sramota da samo uzimate i dajete onima koji najvise imaju a najmanje rade

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.