Umesto izbornih predmeta, u škole se uvode sekcije

Izborni predmeti u višim razredima osnovne škole ubuduće bi trebalo da se realizuju kroz slobodne aktivnosti, što znači da oni neće biti u nedeljnom rasporedu kao obavezan čas za sve učenike.
Iz ovoga će jedino biti izuzet predmet jezik nacionalne manjine sa elementima nacionalne kulture, saznaje Danas.
 
Kako nadležni tvrde, to ne znači ukidanje izbornih predmeta, niti da će nastavnici koji ih sada drže ostati bez fonda časova, napominjući da se tek traži model kako da se ti sadržaji ubace u program rada škole. Jedna od ideja je da đacima budu ponuđeni kao sekcije. Reč je, o takozvanoj listi "V" izbornih predmeta, među kojima su crtanje, slikanje, vajanje, hor i orkestar, svakodnevni život u prošlosti, šah, domaćinstvo.
 
Ova promena mogla bi da startuje od petog razreda od naredne školske godine i da se sukcesivno uvodi i u naredne razrede, kako iduća generacija petaka bude stasavala za šesti, sedmi i osmi razred. Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja dobio je nalog od Ministarstva prosvete da uradi novi nastavni plan za drugi ciklus osnovnog obrazovanja i novi nastavni program za peti razred, a sve u sklopu priprema za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta od petog razreda naredne školske godine.
 
U dopisu Ministarstva prosvete, upućenom na adresu Zavoda, u koji je ovaj dnevni list imao uvid, piše da programske aktivnosti izbornih predmet sa liste "V", koje škola ostvaruje u drugom ciklusu osnovnog obrazovanja, treba predvideti kao slobodne aktivnosti učenika, u skladu sa zakonom, a ne kroz nastavni plan i program. Time bi se praktično oslobodio jedan čas u nedeljnom rasporedu i smanjilo opterećenje učenika, koje je, naročito u višim razredima osmoletke, premašeno u odnosno na ono što zakon predviđa.
 
Problem sa izbornim predmetima je višegodišnji. Mali broj škola poštuje obavezu da đacima u višim razredima ponudi najmanje četiri predmeta, od kojih će oni izabrati jedan. Umesto toga, izborni predmeti su poslužili da nastavnici kojima fale časovi dopune formu.
 
Upravo to je razlog zašto nijedna prosvetna vlast nije želela da se upušta u ovu priču, mada su bili svesni i da se izbornost ne poštuje i da je kvalitet nastave niži nego u drugim predmetima. Izborni predmeti se ocenjuju brojčano, osim u prvom razredu, ali ocena ne utiče na prosek, što je dodatni razlog da ih đaci neozbiljno shvataju. Takođe, nikada nije urađena nijedna analiza efekata nastave izbornih predmeta.
 
Podsetimo da je ministar prosvete Mladen Šarčević najavio da će izborni sport, koji se do sada smatrao i kao treći čas fizičkog, biti ukinut. Na to su reagovali i nastavnici fizičkog vaspitanja o čemu možete čitati OVDE.
  • Drndara

    10.12.2016 20:09
    Niko nikada ranije nije imao sekcije ni dualno obrazovanje. Pozdravljaju vas Jugosloveni od 1969. do 1979. godišta - generacije koje niste zaslužili. Lepo ste im se odužili!
  • Pa da

    10.12.2016 19:12
    Srbi pronašli jugoslovenski obrazovni sistem. Setili se ko je ranije imao bolje rezultate na kojekavim testovima, Jugoslavija ili evropske zemlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.