Petričić, Vegel, Teodorović i Majić "Vitezovi poziva"

Nagrade "Vitez poziva" za 2016. godinu uručene su piscu i pozorišnom kritičaru Laslu Vegelu, sudiji Apelacionog suda Miodragu Majiću, karikaturisti Dušanu Petričiću i članu SANU Dušanu Teodoroviću.
Izvršni direktor nevladine organizacije Liga eksperata (Lex) koja dodeljuje to priznanje Božo Prelević rekao je na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu da je svim dosadašnjim laureatima zajednička težnja univerzalnom dobru, a da ovogodišnji vitezovi nisu potrošili svoj entuzijazam i veru u bolju Srbiju, niti su se pridružili velikoj grupi očajnih.
 
"Oni ne odustaju od zajedničkog interesa, mada znaju da su ovde skoro svaki zajednički interes pojeli oni koji nisu imali vremena za čestitost", rekao je Prelević i dodao da su dobitnici nagrada istrajno i uporno težili svojoj viziji i uglavnom platili cenu svoje vizije.
 
Prelević je dodao da živimo u vreme muka, u vremenu u kojem ravnodušnost, razočaranost, obamrlost, uspavljuju i guše svaku želju i svaku nadu, a da je sve manje javno drugačijih mišljenja.
 
"Njih su zamenili aplauzi ili nemoć, bez otpora bez suprotstavljanja", rekao je on i dodao da je danas u pravu samo onaj ko ima tabloide, policiju i rezervne stranke, a da je stvaran preporod Srbije moguć samo "kristalizacijom duha i implementacijom univerzalnih vrednosti, supremacijom nauke, etike i profesije nad politikanstvom".
 
Član SANU Dušanu Teodorović rekao je da su vitezovi poziva u Srbiji najčešće usamljenici zatečeni u svojim utvrđenjima, ističući da su u zemlji 2016. godine neosvojive "utvrde plagijata i lažnih doktorata".
 
"Težak je izbor na plećima mladih ljudi. Izbor između partijske knjižice i pasoša. Mnogi koji su mogli da postanu vitezovi u Srbiji odlaze zauvek iz zemlje", rekao je on i dodao da je Srbija izložena primitivizmu rijaliti programa i tabloida.
 
Teodorović je rekao da Srbija na kraju ove godine "disciplinovano veruje jednom čoveku" i da se "svako mišljenje suprotno propisanoj istini proglašava državnim udarom", a onaj ko ga iznosi - neprijateljem države i naroda i stranim plaćenikom.
 
O dobitnicima su odlučivali profesori Čedomir Čupić, Vida Ognjenović, Ratko Božović, Vladimir Goati, Vlastimir Matejić i Vesna Rakić-Vodinelić, kao i Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.