U 2017. godini prodaja 10 srpskih banja

Do početka naredne godine treba da se završe sudski sporovi oko vlasništva nad desetak banja kako bi se pokrenula njihova prodaja.

Novosti pišu da je Vlada Srbija naložila Državnom pravobranilaštvu, Republičkom fondu za penzisko i invalidsko osiguranje i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje da do 9. januara okončaju sve sudske sporove oko vlasništva nad banjama. Pošto se završe sporovi, biće odlučeno po kom modelu će se prodati 10 banja.

U Fondu PIO podržavaju predlog vlade jer nemaju kapaciteta da upravljaju rehabilitacionim centrima. O privatizaciji banja se i ranije govorilo, a pominjali su se i pojedini zainteresovani investitori.

Sada bi na prodaji trebalo da se nađu sledeća lečilišta: Sijarinska banja, Niška banja, Čajetina, Banja Koviljača, Sokobanja, Bujanovac, Vrnjačka banja, Ribarska banja, Vranjska banja i Vrdnik. Profesor Insituta ekonomskih nauka Boža Drašković kaže da su termalni izvori prirodni resursi, kao i vazdušne banje i ta dobra treba da ostanu u vlasništvu države.

- Država bi trebalo da koristi pravo da naplaćuje rentu za njihovo korišćenje nezavisno od oblika vlasništva nad kapacitetima izgrađenim u okviru tih prirodnih ambijenata - kaže Drašković.

U većini srpskih banja danas je vlasnik objekata PIO, dok izvori i zemljište pripadaju državi.

  • ana

    13.12.2016 18:32
    kako ce nasi da se takmice za nekretmnine kad im je drzava prvo noge odsekla ?
  • barbara

    13.12.2016 09:17
    banje
    Banje prodamo 2017, ostatak države do 2018. i to je to.
  • dobrotvorka

    12.12.2016 23:29
    OVI
    "Napredni" kako su krenuli, kad sve rasprodaju-počeće i gaće da prodaju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija