Građani Srbije popiju 100 miliona litara rakije godišnje, bitnija cena od kvaliteta

U Srbiji se godišnje popije 100 miliona litara rakije, što znači da svaki punoletan građanin godišnje ispije oko 17 litara alkohola.
Očekivano, najviše se pije tokom sezone slava i za novogodišnje praznike, a više od polovine građana kvalitet podređuje ceni, pokazuje istraživanje koje je sprovela Grupacija uvoznika i distributera jakih alkoholnih pića GUDAR, piše Kurir.
 
Istovremeno, rezultati istraživanja pokazuju da manje od 30 odsto građana kupuje rakiju i žestoka alkoholna pića u prodavnicama i trgovinskim lancima, dok se najveći broj opredeljuje za sopstvenu proizvodnju ili kupovinu po preporuci, preko "proverenih proizvođača".
 
"Interesantno je i to što je 30 odsto ispitanika reklo da ne zna gde kupuje žestoka alkoholna pića, pa možemo pretpostaviti da se ta trgovina obavi u oblasti sive ekonomije. Glavni razlog je povoljnija cena i činjenica da naši građani cenu stavljaju na prvo, a kvalitet na drugo mesto, bez obzira na to što na takav način ugrožavaju svoje zdravlje", rekao je predsednik GUDAR- a, Predrag Amidžić, predsednik GUDAR.
 
Šefica odseka za proizvodnju i preradu voća u Ministarstvu poljoprivrede Kolinda Hrehorović kaže da se u Srbiji godišnje proizvede oko 100 miliona litara rakije.
 
"Od ukupne proizvodnje šljiva, koja iznosi oko 740.000 tona, čak 70 odsto se koristi za proizvodnju rakije. Problem je što se skoro 80 odsto te rakije proda mimo regularnih tokova, odnosno u sivoj zoni", napominje Hrehorović.
 
Inače, poreska policija je ove godine zbog nedozvoljenog prometa alkoholnih pića podnela 98 krivičnih prijava i privremeno oduzela 2.700 litara žestokih alkoholnih pića, rekao je načelnik Odeljenja za operativni rad iz sektora poreske policije u Ministarstvu finansija Ljubiša Perić. On je dodao da je u 2015. podneto samo šest krivičnih prijava, zato što to nije bio prioritet rada državnih organa, ali se donošenjem Akcionog plana o suzbijanju sive ekonomije situacija promenila.
 
Šef odseka za zaštitu prava intelektualne svojine iz Ministarstva trgovine Nebojša Dević rekao je da je u 2015. pronađeno oko 2.500 falsifikovanih proizvoda, pri čemu se u noćnim klubovima proda 85 odsto falsifikovanih alkoholnih pića. Falsifikati se najčešće uvoze, kako je Dević naveo, sa Kosova, iz BiH, Mađarske i Makedonije, a preprodavci su se najčešće bavili i ilegalnom trgovinom i prodajom droge.
 
Prema rečima Dejana Milojevića iz Uprave kriminalističke policije, svest Srba je, kad je u pitanju kupovina i konzumiranje žestokih alkoholnih pića, na jako niskom nivou. Tako više od polovine građana prilikom kupovine stranih žestokih pića ne proverava da li je reč o originalnom proizvodu, da li proizvod ima odgovarajuću etiketu, deklaraciju i akciznu markicu.
  • Novosadjan

    14.12.2016 20:38
    Čega se pametan stidi budala. Se ponosi
  • alkoholicari

    14.12.2016 11:45
    Potpuno ste odvratni. A ono sto jos manje razumem, to su zene alkoholicara koje ih trpe ceo zivot.
  • Milojeavole

    14.12.2016 11:07
    @SUMP
    Da se pije pasta za zube i nju bi iscedio

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.