Dok lek stoji u magacinu oboleli od melanoma umiru

Oboleli od melanoma apeluju na Ministarstvo zdravlja i Agenciju za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) da odmah proslede pacijentima dobijene lekove, koji nedeljama stoje u magacinu i čekaju završetak uvozne procedure, a ljudi za to vreme umiru.
Kako navodi izvršni direktor Udruženja pacijenata obolelih od melanoma Stefan Kostić, farmaceutska kompanija "Novartis" obezbedila je za grupu obolelih donaciju najsavremenijih lekova za melanom, ali se čeka da ALIMS završi proceduru i ispita lek koji se godinama koristi. Kako piše "Dnevnik", među obolelima od melanoma ima i dece, upozoravaju u Udruženju.
 
"Danas je sreda. Sreda koju Milica iz Niša nažalost nije doživela. Preminula je u subotu, čekajući lek koji je već bio tu, na dohvat ruke, ali bez markice, potpisa i pečata", rekao je Kostić koji se obratio javnosti saopštenjem u kojem kaže da je u pitanju sramotno ponašanje našeg zdravstvenog sistema prema svojim pacijentima.
 
Kako navodi Kostić, novi lekovi koje je donirao "Novartis", dabrafenib i trametinib, za pacijente predstavljaju razliku između života i smrti, kao i šansu da se ipak leče u Srbiji, zemlji koja za lečenje melanoma i dalje koristi lekove iz 70-ih godina. Cena terapije ovim novim lekovima iznosi nekoliko hiljada evra nedeljno, što znači da je Republički fond za zdravstveno osiguranje mesečno rasterećen za desetak hiljada evra po pacijentu. Na godišnjem nivou to potencijalno predstavlja milione, jer je "Novartis" spreman i za nove donacije.
 
"Ipak, ovako lepe vesti nažalost moraju da donesu mnogo problema, poteškoća, frustracija. Došli smo u situaciju da lekovi od kojih pacijentima zavisi život i koje bi morali da ih prime bez minuta odlaganja, stoje u magacinu u Beogradu i čekaju da ALIMS završi proceduru. Oni navodno ispituju lek, koji se već godinama koristi u svetu i za koji treba da se odštampaju markice za ambalažu. Pacijenti iz nedelje u nedelju dobijaju obećanja da će im lekovi biti dostupni od sledeće srede i tako u krug", kaže Kostić koji se pita i da li bi taj lek spasao život Milici iz Niša, čak i bez markice, potpisa i pečata.
 
Smatra da ALIMS i Ministarstvo zdravlja moraju da budu odgovorni za sve što se dešava u zdravstvu i s ogorčenjem konstatuje da je, umesto zadovoljenja i poštovanja forme, važnije spasavati živote. Kostić poručuje da pacijent mora da bude na prvom mestu, pa tek onda papirologija.
  • Birokratija koja

    15.12.2016 09:51
    ubija, bukvalno
    ...ali bez markice, potpisa i pečata... Činovničko vreme se razlikuje od vremena običnih ljudi.U svim ustanovama je tako, dok vi čekate da nešto završite, oni čekaju samo kraj radnog vremena i penziju.
  • Cicvara

    15.12.2016 09:39
    "pacijent mora da bude na prvom mestu"
    Hahahaha!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.