Dublji problemi u odnosu vlasti i nezavisnih državnih organa

Organizacija Transprentnost Srbija ocenila je danas da odnos vlasti prema zaštitniku građana i povereniku za informacije od javnog značaja, pokazuje da postoje "dublji problemi" između izvršne vlasti i nezavisnih državnih organa i da situacija nikada nije bila teška kao sada.
"Iako odnos predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti prema čelnicima državnih organima koji su od njih nezavisni i koji u javnim nastupima iznose argumentovane i relevantne kritike i predloge za poboljšanje stanja nikada nije bio sjajan, čini se da situacija nikada nije bila teška kao sada", upozorila je Transparentnost.
 
Ova organizacija podsetila je javnost da su poverenik Rodoljub Šabić i ombudsman Saša Janković ovih dana podsetili izvršnu i zakonodavnu vlast na to da njihovi godišnji izveštaji nisu razmatrani u Narodnoj skupštini i pored toga što postoji takva obaveza.
 
"Izjava poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića, izazvana postupcima predsednice Skupštine i otvoreno obraćanje zaštitnika građana Saše Jankovića predsedniku Vlade, rečito govore o dubljim problemima nego što je nerazmatranje izveštaja", ukazali su iz Transparentnosti. Podseća se i da nije prvi put da predstavnici Vlade ili Skupštine iznose, kako je ocenjeno, lako proverljive neistine ili da optužuju nezavisne državne organe da rade protiv interesa države.
 
"Međutim, to su ranije činili pojedini narodni poslanici, službenici ili u najgorem slučaju ministri, dok su se čelnici Vlade i Skupštine, makar iz kurtoazije ili zarad stvaranja predstave o demokratskoj kontroli vlasti, trudili da pokažu kao da su odnosi korektni", navodi Transparentnost. Ocenjeno je i da su aktuelna dešavanja primetan korak unazad u odnosu na standarde kulture komunikacije u javnoj sferi i na ono što je aktuelna vlast usvojila kao prioritet i program u Strategiji za borbu protiv korupcije i u akcionim planovima za poglavlje 23 evropskih integracija.
 
Podseća se da se te brojne mere odnose upravo na unapređenje položaja i postupanje po odlukama i preporukama nezavisnih državnih organa.
  • Vlada

    16.12.2016 08:27
    ---
    Ispravka naslova, nije u pitanju vlast i organi vlasti nego pojedinci i grupe uzurpatora vlasti. Ovo što vladajuća koalicija na čelu sa premijernim SNS-om radi je mafijaški model obračuna. Pojedinci i grupe su zaposele i zloupotrebljavaju poluge moći na stravičan način. Objavili su RAT ustavu, zakonima i slobodi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.