Od 2017. još šest meseci za odlazak u penziju

Žene sa navršenom 61 godinom života i najmanje 15 godina staža do 31. decembra mogu da podnesu zahtev za penziju, a ako to ne urade čekaće dodatnih šest meseci, kažu u Fondu PIO.
Kada je reč o prevremenom penzionisanju, Jelica Timotijević iz Fonda PIO rekla je da je u 2016. uslov za prevremenu penziju za žene 37 godina staža i najmanje 55 godina života. "Mogu da podnesu zahtev do 31. decembra ove godine i da ostvare pravo na prevremenu starosnu penziju", rekla je Timotijević.
 
Ona dodaje da je taj uslov za muškarce 55 godina i osam meseci života i najmanje 40 godina staža. "Od 1. januara se menjaju se uslovi i podiže granica za preveremenu starosnu penziju i za žene i muškarce, tako da najkasnije 31. decembra treba da podnesu zahtev za penziju odosno da najkasnije 30. decembra prekinu radni odnos", navela je Timotijević.
 
"Za žene sledeće godine je uslov 55 godina i osam meseci života i 37 godina i šest meseci osiguranja, a za muškarce 56 godina i četiri meseca života i 40 godina staža osiguranja", rekla je Timotijević.

Ona je rekla da se 2024. izjednačavaju uslovi za žene i muškarce za prevremenu starosnu penziju. Kod žena te godine bi se došlo do uslova - 40 godina staža i najmanje 60 godina života za prevremenu starosnu penziju, kao i za muškarce.

Ona dodaje da je umanjenje penzije 0,34 odsto po svakom mesecu za koji se ranije ode u penziju, ali to umanjenje može da bude najviše za pet godina, što je ukupan iznos od 20,4 odsto. Umanjenje je trajno.
  • Miljana B Pribaković

    16.12.2016 21:43
    Komentar na uslove za penziju.
    Tu BANDU treba najuriti iz države Srbije TRAJNO! Proglasiti ih personama NON GRATA!
    A njihova oluka o umanjenju SVAKAKO NEĆE biti trajna, jer ni oni neće biti trajno na vlasti, u svakom slučaju.
    Ništa gore ni poganije nismo videli od demokratskog sistema. NAJGORA MOGUĆA OPCIJA JE DEMOKRATIJA.
    Ta demokratska vlast je KOLATERALNA ŠTETA koja se dogodila ovoj Srbiji i još traje, nažalost. Daće Bog da je SANIRAMO što pre.
    Samo ono štetno po Narod se iz Evropskih zakona implementira i primenjuje u Srbiji. Sve ono što valja to se zaobilazi u velikom luku i ignoriše.
    Ovaj sistem politički je predugo trajao, a nije trebalo UOPŠTE da nam se dogodi.
  • Žena 55 godina

    16.12.2016 20:10
    Ovu prevremenu starosnu penziju mogu da ostvare SAMO ONI KOJI IMAJU BENEFICIRANI STAŽ, odnosno vojska i milicija.
    Muškarsi 56 godina i 40 godina staža!? Počeo da radi sa 16 godina ili beneficirani.
    Žena sa 55 godina treba da ima 37 godina i šest meseci staža!? Ta je počela da radi sa 17 godina i 6 meseci ili je šalteruša u MUP sa beneficiranim stažom.
    Sramota!
    A ovamo TI SA BENEFICIRANIM STAŽOM i PROSEKOM samo POSLEDNJE GODINE SLUŽBE (kada dobiju svi veći čin i povećanje plate) žale se da im je OTETO poslednjim umanjenjem penzija.
    Hej , alo , koliko je OTETO nama ostalim smrtnicima koji nemamo beneficirani staž i prosek za penziju nam je je PROSEK CELOG STAŽA OSIGURANJA (sve sa devedesetim!)
    Ako je to ISTI FOND, zašto nas diskriminišu? Hoćemo i mi penzije prema proseku samo poslednje godine rada! I penzije sa 55 i 56 godina, pa kolike su da su, naše su. Neka obračunaju godine staža koje imamo, nek umanje za nedostajuće godine staža i nek počnu sa isplatama!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.