Mala matura od sada i na bošnjačkom jeziku

Na kraju ove školske godine mala matura polagaće se i na bošnjačkom jeziku, rečeno je na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta.
Kako pišu "Novosti", učenici u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici koji nastavu slušaju na bošnjačkom, prvi dan završnog ispita u osnovnim školama polagaće na svom maternjem jeziku. Zadaci iz matematike i pitanja iz pet predmeta na kombinovanom testu biće identični u svim izdanjima, samo prevedeni na manjinske jezike.
 
Bošnjački će tako biti deveti jezik na kome će moći da se polaže završni ispit. Procenjuje se da oko 12.000 učenika bošnjačke nacionalnosti, kroz predškolsko, osnovnu i srednju školu, uči na bošnjačkom jeziku. Nastava na bošnjačkom, prema podacima Kancelarije za ljudska i manjinska prava, odvija se u 26 osnovnih škola i dve gimnazije u Tutinu, Novom Pazaru i Sjenici.
 
Na sednici NPS stručnjaci Zavoda za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja predstavili su detaljnu analizu završnog ispita na kraju školske 2015/16. Prema ovom istraživanju, svaki sedmi učenik je vukovac, a gotovo polovina je odlična. Predstavljajući izveštaj, Jelena Petrović iz ovog zavoda kao posebno zabrinjavajući podatak iznela je to što je u sedam okruga čak 20 odsto vukovaca na završnom ispitu ostvarilo rezultate koji su ispod republičkog proseka.
 
Novina u završnom ispitu na kraju ove školske godine biće mnogo više "otvorenih" pitanja na testu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. To znači da će više zadataka zahtevati da deca upisuju odgovore, dok je sada praksa da se đacima ponudi nekoliko odgovora i da oni zaokruže onaj za koji misle da je tačan.
  • Лука Лабан

    16.12.2016 14:25
    То им неће помоћи ако не знају! А да ли ће знати ћирилицу да читају?
  • lapsus

    16.12.2016 12:57
    Na bošnjačkom jeziku taj jezik se zove "bošnjački jezik". Na srpskom jeziku taj jezik se zove "srpski jezik".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija