U Lekarskoj komori za dve sednice mesečno uzmu jednu platu

Funkcioneri Lekarske komore Srbije (LKS) samo pojavljivanjem na sednicama Skupštine tog esnafskog udruženja zarade i do 50.000 dinara mesečno, tvrdi jedan od nezadovoljnih delegata.
Sagovornik lista Alo, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je zbog toga jedna od tačaka dnevnog reda sednice Skupštine LKS-a održane u petak bila i izmena pravilnika o naknadama za rad organa LKS-a, koji lekarima omogućava da naplate svoje prisustvo zasedanjima i uzmu još i novac za putne troškove. Kako on tvrdi, taj novac dolazi od članarina svih 30.000 lekara u Srbiji. 
 
S druge strane, sve manje se troši na edukaciju lekara, nije osnovan fond za mlade lekare, niti se održavaju besplatni kongresi za prikupljane bodova neophodnih za obnovu licence, bez koje nijedan lekar ne može da radi.
 
- Pravilnik iz 2012. propisuje da svi koji su u upravljačkim organima dobijaju 20.000 dinara po sednici i plaćene putne troškove, koji iznose 20 odsto od cene litra benzina po kilometru. Ponekad budu i po dve sednice za 30 dana, pa troškovi izađu 50.000 dinara. Tražili smo izmenu pravilnika, odnosno da dolazimo bez ikakve nadoknade na sednice ili da dobijamo simbolično po 1.000 dinara. Pritom, isti ljudi su na funkcijama po deset godina, a među njima je i funkcioner koji je u tom periodu na ime naknada i putnih troškova inkasirao oko 80.000 evra - kazao je on.
 
S druge strane, dr Milan Dinić, predsednik LKS-a, kaže da putni troškovi nisu naknada već objektivan trošak, kao i da će se pravilnik izmeniti.
 
- Nemam ništa protiv da svi radimo bez ikakve naknade. Pravilnik ne tretira samo članove organa LKS-a već i rad sudija Suda časti LKS-a i drugih, koji apsolutno svoj posao ne bi trebalo da obavljaju bez nadokande. Dogovorili smo se da novi pravilnik definišemo na februarskoj skupštini LKS-a. Regionalna lekarska komora u Kragujevcu već je donela odluku da se ukinu sve naknade. To nismo mogli da usvojimo u petak zbog sudova časti, sudija i veštaka koji ne bi trebalo džabe da rade svoj posao - navodi dr Dinić.
  • sta

    18.12.2016 22:09
    Esnafsko udruzenje? Jel znate vi sta znaci esnafsko udruzenje? Kakve veze to ima sa ovom iznudjivackom organizacijom koja je osnovana od strane drzave, i tera sve zaposlene da svakog meseca daju bukvalno harac od 0.8% svoje plate za apsolutno nista? Pa i odzacarina za koju dajemo iako nemamo odzake ocisti bar dva odzaka godisnje tamo negde nekom. Sta rade sa mojih 500 dinara svakog meseca?
  • Zivan

    18.12.2016 21:35
    Lekarska komora mora potpuno da se transformiše. Sada su u njoj članovi i lekari zaposleni u državnom i privatnom sekltoru, ali i lekari- vlasnici privatnih bolnica i klinika. Kako da ista komora štiti interese i zaposlenog i vlasnika?
  • NS

    18.12.2016 19:35
    Vidi vidi lekari ne kradu samo pacijente vec i kolege! Cestitam usli ste u ligu advokata i notara koji vec jedni drugima vade oci. Jos kao prete otice na zapad ako ne dobiju vece plate!!! Eh ta drustvena inteligencija... Oticu ja u Nemacku pre svih vas lopova sa kravatama!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.