Ako se deca ne vakcinišu biće sve više epidemija

Epidemije malih boginja koje se u poslednjih nekoliko godina povremeno javljaju u Srbiji, za stručnjake nisu iznenađenje, jer je već 10 godina broj vakcinisanih od ovog virusnog oboljenja u velikom padu.
Zbog zablude da MMR vakcina izaziva autizam, roditelji odbijaju da vakcinišu decu. To u budućnosti može da dovede do učestalijih epidemija malih boginja, upozoravaju epidemiolozi.
 
Doktorka Ivana Begović Lazarević, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Beograd, objašnjava da do infekcije virusom morbila kod odraslih osoba dolazi ukoliko nisu primile vakcinu, kao i da se pre 1971. godine u našoj zemlji uopšte nije davala MMR vakcina. Ona upozorava da je danas neophodno mališane vakcinisati, jer odbijanje može samo da naškodi detetu.
 
- Veliki broj naučnih studija koje su obuhvatile preko 14 miliona dece širom sveta dokazale su da nema uzročne povezanosti između MMR vakcina i autizima. Nevakcinisanje deteta ili odlaganje vakcinacije dovodi do stvaranja populacije čiji imuni sistem nije dovoljno jak da se odbrani od virusa boginja. To povećava rizik da u narednim godinama imamo sve češće pojave ovakvih epidemija - kaže dr Begović Lazarević za Novosti.
 
Ova virusna infekcija može biti praćena ozbiljnim komplikacijama. Najčešće komplikacije javljaju se kod mališana mlađih od pet godina i osoba starijih od 20.
 
- Zapaljenje pluća, koje se javlja kod šest odsto obolelih osoba, jedna je od ozbiljnih komplikacija koja u velikom broju slučajeva može da dovede i do smrtnog ishoda. Encefalitis, odnosno zapaljenje mozga javlja se kod jedne od 1.000 obolelih osoba, a takođe može da dođe do zapaljenja srednjeg uha i proliva. Kod dece koja su preležala male boginje u uzrastu mlađe od dve godine posle prosečno sedam do 10 godina od oboljenja može da dođe do subakutnog sklerozirajućeg panencefalitisa. To je progresivno degenerativno oboljenja koje zahvata sve strukture mozga i nažalost najčešće dovodi do smrtnog ishoda - navodi dr Begović Lazarević.
 
MMR vakcina ne štiti samo od morbila, već i od zaušaka i rubeola, a najbolje je da dete primi ovu vakcinu nakon prvog rođendana odnosno između 12. i 15. meseca života, jer svako odlaganje može imati za posledicu infekciju ovim virusom ukoliko dete dođe u kontakt sa obolelom osobom. Pre polaska u školu dete bi trebalo da primi još jednu dozu ove vakcine, jer se tako u 99 odsto postiže dugotrajna zaštita, a možda i doživotni imunitet.
  • Ne teorija - praksa!

    19.12.2016 10:30
    JEDNA ČINJENICA
    Moje vakcinisanje u socijalizmu ne može da s eporedi sa današnjim vakcinisanjem.
    Podsetio bih samo na jednu činjenicu, koju svako može da izgugla.
    60-tih godina na kontinentu Severne Amerike, primenjivan je program vakcinacije Severnoameričkih Indijanaca, uglavnom dece oduzete od roditelja i smeštene u državne socijalne kampove na staranje.
    Lekari koji su vakcinisali nisu bili obavešteni o eksperimentu.
    Igle su stigle iz jedne demokratske zemlje, veoma demokratske.
    U iglama za devojčice, markirane brojevima, bile su smeštene partikule, čestice plutonijuma.
    Naučnici su želeli da ispitaju uticaj plutonijuma na plodnost, fertilnost budućih žena.
    Toliko od mene, a to je bilo u 60-tim, kada nije postojala nanotehnologija.
    U dobre namere zemalja proizvođača vakcina me niko neće uveriti.
    Dajte nam vakcine iz Kine ili Rusije, njima verujem.
  • teoretičar

    19.12.2016 09:13
    zavere
    ma sve je protiv sitne male vaške - običnog čoveka....
    vi ljudi slobodno ne vakcinišite svoju decu ali se samo prisetite da li ste vi vakcinisani i da li vam nešto fali?
    ajd' uzdravlje (iskreno vam nevakcinisanima želim)....
  • Mile

    19.12.2016 08:56
    Studije
    Navedite tačno koje su to studije, sve studije su dostupne putem interneta. Dajte i link i da vidimo koje klinike stoje iza toga. Koliko je dece vakcinisane i koliko nevakcinisane učestvovalo, na kojim podnebljima su sprovođene studije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija