Ko ne prijavi imovinu plaća porez 75 odsto

Prva verzija Zakona o poreklu imovine već je spremna i uskoro se očekuje javna rasprava o tom važnom dokumentu.
Iako najavljivan više puta u poslednjih 15 godina, nijedna vlast do sada nije donela zakon kojim bi se proveravala imovina stečena poslednjih decenija. Ministarka pravde Nela Kuburović sada kaže - zakon će biti donet. 
 
"Vršiće se unakrsno ispitivanje, odnosno da li imovina koju posedujete odgovara vašim prihodima u toku godine i onome što ste prijavili Poreskoj upravi", objašnjava Kuburović. "Zakon jeste pre svega poreski, odnosno sankcija je veći porez nego da ste uredno prijavljivali sve ono što imate", objašnjava ona. 
 
Luksuzni Audi, kuća kojom se ne bi postideo ni neki uspešni poslovni čovek na Zapadu, a kad pogledate zaradu - minimalac. I tako godinama. 
 
Nekadašnji član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković kaže da se to pitanje već nekoliko puta sa negativnim predznakom nalazilo u izveštajima Evropske komisije o Srbiji. "Tu će se nešto doneti, to znači da mi nismo imali snage da sami rešimo taj sopstveni koruptivni demokratski deficit nego nam treba učiteljica", kaže Stojiljković. 
 
Ministarka Kuburović kaže da se sada ide do kraja i da neće prolaziti trik sa prebacivanjem imovine na druga lica. Ako ne prijavite imovinu, računajte na porez od 50 ili čak 75 odsto na takvu imovinu. "Imate i povezana lica, naravno, kod kojih se vrši provera imovine. Da li su to najuži članovi porodice, tako da i ta imovina će svakako biti predmet posmatranja", ističe ministarka. 
 
Istraživač Transparentnosti Srbija Zlatko Minić, međutim, upozorava da su i postojeći zakon bili dovoljni, ako postoji odlučnost države da istraži poreklo imovine. "Za te četiri i po godine Zakon o poreklu imovine se nije našao ni u jednom strateškom aktu ili Akcionom planu koji su u međuvremenu usvajani, koji se tiču borbe protiv korupcije i evropskih integracija", kaže Minić. 
 
S druge strane, za Stojiljkovića je sporno pravilo o obrnutom teretu dokazivanja. "Mi vas osumnjičimo, da ne kažem optužimo, a vi onda dokazujete da ste nevini u čitavoj priči, sto je suprotno klasičnoj pravnoj procedure", rekao je Stojiljković. 
 
Javna rasprava o zakonu o poreklu imovine trajaće 45 dana, nakon čega se očekuje da ga Vlada usvoji i pošalje predlog Skupštini Srbije.
  • Nina

    15.01.2017 09:12
    hohštapleraj
    Ovo nema veze sa poreklom imovine već sa prijavljivanjem poreskih obaveza tako da će da proveravaju i love sitnu imovinu koju poseduje sirotinja stečenu sitnim snalaženjem frilenserskim poslićima ili uz pomoć rodbine u inostranstvu. Ni jednom tranzicionom skorojeviću lopovu i kriminalcu neće oduzeti masni plen ali će otimati polovne automobile od obične raje koja eto ipak uspeva da preživi od bednih prihoda ili čak i bez njih. Ova garnitura političara je zrela za obogaćenu motku ali i za rešetke
  • Ma kakvi

    26.12.2016 14:49
    NIdža
    Na imovinu od 5 miliona, neće platiti 2,5 miliona državi platiće MNOG MNOGO manje.
    Koliko sam razumeO radi se o POREZU NA IMOVINU, pa će umesto recimo 80.000 dinara platiti 120.000 dinara, a 5 milona će mu ostati.
  • Purpleitious

    26.12.2016 11:28
    Hleba i igara
    Jos jedan primer kako politicari mazu oci narodu.

    Sta je lakse; sprovoditi posteno i temeljno postojeci zakon, bez zaobilazenja onih koji su na ovaj ili onaj nacin u povlascenom polozaju ili reci: 'Poostricemo zakon pa ce sada morati jos vise da se placa!' ?
    A zna se ko placa, posten ili covek koji nije u mogucnosti da to izbegne. Dok ovi povlasceni ce uvek biti izuzeti, bez obzira koliko je ostar zakon.

    Koliko je samo postenog sveta prijavljeno na minimalac dok ostatak plate prima na ruke.
    Po takvoj logici, pola gradjana drzave ne moze da opravda ni rezijue koje placaju, a ne polovni automobil u vrednosti od ne vise od 3-4k eura. I naravno da ce u vecini slucajeva takvi da stradaju, a gazda koji takve prijavljuje na minimalac ce da kupi pomenuti audi i vilu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.