Formiran Savet za populacionu politiku, Vučić na čelu

Vladin Savet za populacionu politiku, koji bi trebalo da usvaja mere za povećanje nataliteta, formiran je danas.
Na čelu Saveta biće premijer Aleksandar Vučić, dok će njegova zamenica biti ministarka Slavica Đukić Dejanović, koja je u Vladi Srbije zadužena upravo za populacionu politiku. U Savetu će biti još i predsednik SANU Vladimir Kostić.
 
"Savet će se baviti pronatalitetnom politikom, migracijama i kvalitetom života građana, kako bi nas bilo što više", poručila je Đukić Dejanović.
 
Đukić Dejanović je za 021.rs ranije najavila formiranje takozvanog Demografskog saveta. Naime, on se najviše povezuje sa Građanskim zakonikom i ostvarivanja prava roditelja sa troje dece da dobiju novčanu pomoć od države. 
 
Sprovođenje konkretnih populacionih politika koje bi doprinele poboljšanju natalitetne slike u Srbiji, bile bi od velikog značaja. Naime, Srbija je samo prošle godine zbog niske stope rađanja (i visoke stope umiranja) ostala bez 38.000 stanovnika, što je najveći broj u poslednjih sedamdeset godina.
 
Koliko je rađanje opalo, a smrtnost porasla, govori podatak Republičkog zavoda za statistiku da je 1995. godine negativni prirodni priroštaj iznosio 7.000, a 20 godina kasnije se uvećao za 30.000 hiljada. U poslednjih 25 godina na osnovu ove dve komponente (natalitet i mortalitet) Srbija je ostala bez 626.000 stanovnika, što je više od celokupne populacije Crne Gore. 
 
Demografi nemaju pozitivna očekivanja da će natalitet u narednom periodu rasti. Naime, poželjna stopa rađanja u ovom momentu iznosi 2,1 dete po ženi, što je teško ostvarivo. Štaviše, stručnjaci smatraju da ukoliko bi se natalitet naglo popravio, Srbiji bi bilo potrebno nekoliko decenija da bi se oporavila. 
 
Projekcije ne pokazuju blistavu budućnost ni u jednom od parametara. "Bejbi bum" generacija rođena u periodu posle Drugog svetskog rata (od 1945. do 1955.) ulazi u starosnu dob 70-godišnjaka, te se može očekivati uvećanja stopa smrtnosti. 
 
Sa malom stopom rađanja očekuje se i da će stanovništvo stariti. Do 2041. godine, prema projekciji RZS, svaki četvrti stanovnik će biti stariji od 65 godina, dok će prosečna starost iznositi 47 godina. To znači da će se smanjivati broj stanovnika koji su sposobni za stvaranje porodice i rađanje.
  • Sale

    26.12.2016 20:06
    pih...
    Pozajmio je za 4.5 godine preko 11 milijardi evra od Arapa, i sada osniva savet za populaciju - koji ce mu kada ce u Srbiji biti vecinsko muslimansko arapsko stanovnistvo pre 2025-te!??!?!?!

  • @nisam puritanac

    26.12.2016 17:42
    Ukradenih 55.000
    Onda bi ste vi pohapsili dobar deo Indije, koja ima milijardu stanovnika.
    Jer je tamo kukasti krst deo istorije, mnogo starije od nacista.
    I svuda ga možete videti.
    Apropo populcaije- ima li nešto što On ne rešava u ovoj zemlji?
    Neće valjda da ide po kućama, pravi decu, a nosi svoj alat?
    Za sada bi dobru stvar napravio, kada bi onaj drugi šalter u NS otkrio, i ljude obaveštavao o pravu na 55.000, da to ne krade Grad ljudima, jer ga Republika svakako dodeljuje prema broju prijavljenih beba. Ali - mnogi to ne dobiju, a Grad im brže bolje posle 6 meseci negira to pravo, za koje nisu znali.
  • hahahaha

    26.12.2016 16:56
    dodatna informacija
    "Članovi tog saveta su ministri Aleksandar Vulin, Zlatibor Lončar, Mladen Šarčević, Dušan Vujović, Goran Knežević, Vanja Udovičić, Vladan Vukosavljević, Ana Brnabić i Zorana Mihajlović."
    izvor: N1
    http://rs.n1info.com/a217178/Vesti/Vesti/Odredjeni-clanovi-Saveta-za-populacionu-politiku.html

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija