Cigarete poskupele zbog usklađivanja akciza, slede nova poskupljenja

Cigarete niške fabrike duvana Filip Moris od danas su skuplje za 10 dinara po paklici, a nove cene su posledica usklađivanja akciza po novom kalendaru, koji će važiti od januara 2017. godine.
Odluka o poskupljenju cigareta iz niške fabrike već je objavljena u "Službenom glasniku", a zbog usklađivanja specifičnih akciza, poskupeo je i "Pal mal" proizvodača Britiš ameriken tobako, a očekuje sa da će od Nove godine i ostali proizvođači cigareta podići cene.
 
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić je ranije najavila da će akcize na cigarete uskoro biti povećane za 2,28 dinara i da će po pakli cigareta iznositi 64 dinara.
 
Povećanja su predviđena predlogom izmena i dopuna Zakona o akcizama, koji predviđa da se u periodu od 2017. do 2020. godine na svakih pola godine akciza povećava za 1,5 dinar. Cilj je dalja harmonizacija akcizne politike sa standardima EU, posebno kada je reč o cigaretama, u cilju smanjenja sive ekonomije u prometu akciznih proizvoda, posebno duvanskih.
 
Skupština bi do kraja meseca trebalo da izglasa ovaj zakon koji predviđa postepeno povećanje akciza, kako bi se u prihvatljivom vremenskom roku dostigao minimalan nivo oporezivanja akcizom koji u EU iznosi 90 evra na 1.000 cigareta, a u Srbiji je to sada 54 evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.