Potpisan sporazum o saradnji između policije i medijskih udruženja

Predstavnici MUP i Republičkog tužilaštva potpisali su danas sa predstavnicima novinarskih udruženja i medijskih asocijacija Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara, ocenjen kao korak ka uspostavljanju poverenja između medija i države.
 Sporazum su potpisali Igor Aleksić, iz Udruženja novinara Vojvodine, kao i Milorad Tadić iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Zoran Sekulić ispred Asocijacije medija i Predrag Blagojević ispred Asocijacije onlajn medija. 
 
Državni sekretar MUP Biljana Popović Ivković rekla je da je MUP i do sada hitno postupao u slučajevima napada na novinare, ali da se sada Sporazumom definiše bliska saradnja i komunikacija sa novinarskim i medijskim udruženjima i formiranje stalne radne grupe. Sporazumom se predviđaju redovni sastanci i određena lica za kontakt sa pripadnicima MUP i Tužilaštva, rekla je Popović Ivković, ukazujući da se državne i baze podataka novinarskih udruženja o napadima na novinare značajno razlikuju.
 
Događa se da novinar prijavi napad udruženju, ali ne i MUP ili nadležnom tužilaštvu, rekla je Popović Ivković i napomenula da sporazum stupa odmah na snagu, a radna grupa će biti formirana posle praznika. Novinari će proći edukaciju u smislu prava na krivičnopravnu zaštitu, rekla je ona i dodala da je cilj da se medijski poslesnici maksimalno zaštite.
 
Posebni tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković rekao je da su tužilaštva posvećivala uvek posebnu pažnju slučajevima kada su novinari žrtve napada i nasilja. "Nismo uvek bili uspešni, postoje ograničenja, pre svega dokaznog, ali i zakonskog karaktera", ocenio je Stamenković i napomenuo da su razlike u bazama podataka o napadima na novinare koje imaju novinarska udruženja i MUP i Tužilaštvo četiri prema jedan.
 
Stamenković je rekao da Tužilaštvo ima ukupno registrovanih 70 predmeta o napadima na novinare, koji su u raznim fazama postupanja. "Nije jasno uvek da li je krivično delo ili društveno nedozvoljeno ponašanje i dobro je što ćemo imati obuke i novinara i kolega iz MUP i Tužilaštva", objasnio je Stamenković.
 
Tužilaštvo i MUP će u svom radu posebnu pažnju posvetiti ovim delima i posebno pojačati aktivnosti, najavio je Stamenković. Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović ocenila je da je uvek postojala doza nepoverenja između država i novinara.
  • Kivan

    27.12.2016 09:54
    @ Zivan
    Slažem se...
  • Zivan

    27.12.2016 07:21
    Sporazum s apolicijom je definitivan i očit krah novinarstva...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija