Građani ne mogu biti iseljeni iz stana nedeljom, na slavu ili pred izbore

Rešenje o iseljenju verovatno je jedan od najneprijatnijih papira koji građani mogu dobiti, ali prema novom Zakonu o stanovanju ipak postoje pojedini momenti kada izvršitelji građane ne mogu da izbace iz kuće ili stana.
Nedeljom i danima državnih i verskih praznika, izvršitelji nemaju prava da vam zakucaju na vrata. Ruke su im vezane i pre izbora kao i neposredno pre početka i kraja školske godine. A na izvršenje može da utiče i vreme napolju, pa tako iseljenje ne može da se sprovodi ni pri nepovoljnim vremenskim prilikama, piše "Blic".
 
Ovi uslovi određeni su Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, a pri tom, državni i drugi organi, kao i drugi subjekti koji su nadležni da učestvuju u sprovođenju iseljenja, dužni su da vode računa o prilikama u kojima se nalaze lica koja se iseljavaju i preseljavaju i da u dogovoru sa njima odrede način izvršenja koji će biti najmanje štetan po njihova prava i pravne interese.
 
Međutim, ukoliko se utvrdi da lice koje se iseljava i preseljava može samo sebi da obezbedi odgovarajući stan, bez podrške nadležnog organa, svi troškovi padaju na teret tog lica.
 
Prema nedavno usvojenom zakonu, nehigijenska naselja mogu da se isele i radi očuvanja životne sredine. Iz naselja i objekata koji nisu izgrađeni po zakonu, "iseljenje može da se sprovede kada je to neophodno i opravdano radi ostvarenja javnog interesa, kao i zaštite života i zdravlja ljudi i zaštite imovine".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija