Za obnovu vrtića 50 miliona dolara

Kredit Svetske banke u iznosu od 50 miliona dolara, koji će biti uložen u izgradnju i renoviranje predškolskih ustanova u Srbiji i počeće da se koristi od februara, najavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
Šarčević je prilikom posete vrtiću "Skadarlija" rekao da se u Beogradu mesecima radilo na optimizaciji mreže predškolskih ustanova, a problem je što ukupan obuhvat dece prevazilazi postojeće kapacitete.
 
Prema njegovim rečima, predškolski modeli će se uključiti kao početak obrazovanja, a đaci će u vrtićima dobiti svoj obrazovni broj koji će ih pratiti do fakulteta. "Rana pismenost je važna kategorija, jer deca danas postaju funkcionalno pismena sa tri godine", rekao je Šarčević.
 
On je dodao da je u nekim delovima Srbije obuhvat dečije pismenosti tri do pet odsto i da ministarstvo ima za cilj da u narednim godinama podigne čak na 80 odsto.
 
On je istakao da u nekim delovima Srbije nastaje problem zbog slabog nataliteta jer ima dosta praznog prostora po školama, a opet ima prenatrpanih kapaciteta u nekim srednjim školama. Deci je, kako je on naveo, potrebna edukacija koja se dobija na jedan stručan način sa vaspitačima i edukovanim licima.
  • nss

    28.12.2016 18:55
    nss
    ti ministre nemas pojma sta pricas i apsolutno nista ne znas o predskolskom vaspitanju i obrazovanju...pre sledeceg lupetanja edukuj se malo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.