Stižu sudovi rada za mobing, otkaze i slične sporove

Radni sporovi u Srbiji u proseku traju oko tri, a neki epilog dobiju tek posle sedam i više godina.
Zbog toga je Ministarstvo za rad pokrenulo inicijativu da se uvedu sudovi za radne sporove koji bi efikasnije i brže rešavali probleme radnika sa poslodavcima.
 
Pomoćnik ministra Zoran Lazić kaže da je za uspostavljanje sudova rada potrebno vreme, kako za pripremu pravnog osnova za njihovo uspostavljanje, odnosno donošenje zakona, tako i za reorganizaciju sudova. 
 
"Ministarstvo za rad je pokrenulo inicijativu za izmene ovog zakona kojim bi se uveli sudovi rada, kao specijalizovani sudovi koji bi rešavali radne sporove. Nadležnost za pripremu zakona kao pravnog osnova za osnivanje sudova rada je u delokrugu Ministarstva pravde, tako da mi ne možemo da odlučujemo o tome", kaže Lazić za Novosti.
 
Sudovi rada bi trebalo da rešavaju sporove povodom otkaza, za utvrđivanje postojanja radnog odnosa, povodom neisplaćenih zarada ili uskraćivanja prava na odmore ili odsustva. Ovim bi se obezbedilo da sudije sudova rada, baveći se isključivo radnim sporovima i unapređivanjem u toj oblasti, steknu značajno iskustvo, da usaglase praksu i brže i efikasnije rešavaju radne sporove.
 
Prema mišljenju Ranke Savić, predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, radni sporovi ne bi smeli da traju duže od tri meseca. Ona smatra da je situacija očajna zbog dužine trajanja i neefikasnosti sudova i svaki pokušaj da se to popravi je dobar.
 
"Najviše sporova je u vezi sa otkazima i to je u poslednje vreme sve izraženiji problem. Samo u prošlom mesecu smo kao sindikat pokrenuli 12 postupaka. Danas otkaz dobijaju i doktori nauka sa dve godine do penzije", navodi Savićeva. Ona kaže da u idealnim slučajevima sporovi traju tri godine, a najčešće pet. Najčešće su tužbe zbog neisplaćenih zarada, prekovremenog radam smenskog rada u "Resavici", mobinga... Za mobing, pozitivnih presuda po radnika je veoma malo, jer je to nedelo teško dokazati.
  • Zivan

    29.12.2016 23:45
    Nije potrebno osnivati posebne sudove. Dovoljno je poslužiti se nemačkim iskustvom i u postojećim sudovima formirati odeljenje koja bi se bavila radnim i stambenim sporovima...
  • milan

    29.12.2016 22:57
    ma da,takvi ce kod nas imati uspeha,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.