Naložene smene direktora koji su zapošljavali rodbinu

Na listi Agencije za borbu protiv korupcije nalazi se 36 direktora škola i predškolskih ustanova za koje postoji obavezujuća preporuka da budu razrešeni zbog korupcije, uglavnom nepotizma.
Direktorka OŠ "Mladost" u Bačkoj Palanci svoju ćerku je zaposlila na mesto psihologa, a direktor Elektrotehničke škole u Nišu svoju ćerku je zaposlio na mesto nastavnice. Direktor OŠ "Sveti Sava" u Pirotu zaposlio je svoju ženu kao novu učiteljicu u školi. Direktorka OŠ "Slobodan Jović" u Voluji izabrala je sama sebe na tu poziciju, jer je prethodno bila članica Školskog odbora kada se glasalo o izboru direktora.
 
Kako pišu "Novosti", lista zloupotreba funkcije je podugačka, a ovo su samo neki od primera. Neki su zapošljavani na određeno, a neki na neodređeno. Jedni su dobijali punu normu, a drugi deo časova i plate. Ono što je zajedničko svima njima je da zbog veze sa direktorima nisu smeli da dobiju posao. Od 36 slučajeva, neki su još u procesu žalbe, a trideset je okončano. 
 
U Ministarstvu prosvete kažu da pri izboru direktora ustanova u obzir uzimaju rešenja Agencije za borbu protiv korupcije, kao i presude i sudske postupke koji se protiv kandidata eventualno vode. Ministarstvo je ovlašćeno da odbije saglasnost na odluku Školskog odbora i izbor direktora ustanove i ukoliko se u postupku utvrdi da bi se donošenjem odluke dovelo u pitanje nesmetano obavljanje delatnosti ustanove.
 
"U toku mandata sadašnjeg ministarstva na saglasnost su dostavljene dve odluke o reizboru dva direktora kojima je Agencija izrekla preporuku za razrešenje. U oba slučaja saglasnost je odbijena. Novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, na kojem se radi, ministar bi trebalo da ima pravo da direktora koji pokaže takvu vrstu ponašanja momentalno razreši sa te pozicije. Ovu ulogu koju sada ministar nema, rade školski odbori, ali kako to rade, to je pitanje njihove savesti", navode u ministarstvu.
 
U sindikatima navode da odluke Agencije, iako je većina drugostepena i pravosnažna, uglavnom ostaju mrtvo slovo na papiru, jer većina rukovodilaca škola na funkciji ostane do kraja mandata. Prema rečima predsednice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasne Janković, prosvetni sistem postavljen je tako da se samo u teoriji bavimo korupcijom.
 
"Redovno se zloupotrebe konstatuju, ali se suočavamo sa tim da niko ne može ni za šta da bude razrešen. Direktori optuženi za nepotizam sede na svojim mestima, isto je sa onima koji su optuženi za mobing ili su odavno premašili 65 godina", zaključuje Janković.
 
I sindikati ističu da je problem što prema sadašnjem zakonu Ministarstvo prosvete nema mogućnost da smeni direktora škola, već samo školski odbor, gde sede predstavnici lokalne samouprave, škole i roditelja.
 
Podsetimo da su novosadski studenti na nedavnom sastanku sa predstavnicima Ministarstva prosvete naveli da je glavni problem i na fakultetima postojanje nepotizma, o čemu više možete pročitati OVDE.
  • dobrotvorka

    30.12.2016 23:09
    A RODBINA?
    Oni će ostati!
  • Pera Som

    30.12.2016 16:31
    Audi
    A, šta je sa ovim dobrim čovekom? http://www.acas.rs/wp-content/uploads/2010/10/Vladimir-Rosić-pre-za-raz-konačna.pdf
    p.s. u međuvremenu je zaposlio i staru drugaricu iz školskih dana kojoj je izrečena suspenzija od strane ministra, a on kupio dva stana i audi.
  • Rusofil_IQ0

    30.12.2016 16:24
    @LiMan
    Samo dokazujes koliko nemas pojma, ko oce da mulja a to je nazalost vecina, sasvim nevazno da li je privatni ili drzavni faks
    Upisuju one na kojima mogu da "lako" prodju, inace diplome se podjednako kupuju na svim manjim fakultetita, na primer svi znaju da su masa diploma iz pristina i kragujevca bas sa drzavnih fakuletta kupljeni
    Takodje sto se tice privatnih zna se dobro koji su otvoreni da imaju kvantitet i oni koji forsiraju kvalitet, sve se vidi po ceni studiranja i borju upisanih

    Krivo je drustvo jer ne razume da je PAPIR najveca glupot ako nije potkrepljen znanjem i da papir nikad nije dokaz tog znanja! A fakultet je tek ulaznica za institucije gde nesto treba nauciti a nazalost takve institucije ili firme kod nas skoro da ne postoje!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.