U Srbiji samo 17 odsto pokriveno kanalizacijom, u EU 80 odsto

Šefica srpskog tima za pristupne pregovore sa Evropskom unijom Tanja Miščević izjavila je danas da Srbija ima problem otpadnih voda, ali da se o tome ne govori, jer druge "velike" teme skreću pažnju.
"To se neće naći na naslovnim stranama novina. Problem otpadnih voda je problem lokalnih samouprava, koje treba da izrade projekte. Zašto sada moramo da pričamo o tome? U EU je prosečna pokrivenost kanalizacijom 70 ili 80 odsto, u Srbiji je 17 odsto, ni Beograd nije potpuno pokriven", navela je Miščević gostujući u Kažiprstu.
 
Prema njenim rečima, to jeste tema, međutim velike političke teme oduzimaju pažnju. Ona je istakla da u pregovorima sa EU nije sve politika, već mora da se obratiti pažnja i na ekologiju, poljoprivredu, zaštitu hrane, vladavinu prava.
 
"Za usklađenost po pitanju životne sredine po pravilima EU potrebno je izdvojiti i više od 11 milijardi evra", navela je Mišćević.
 
Prema njenim rečima, zna se da za ta pitanja treba najviše para i vremena, te da je potrebno da prođe neko vreme od momenta članstva, jer taj država sama ne može da obezbedi, već nam je porebna je pomoć iz fondova EU.
 
Miščević je takođe navela da se nada će iskustvo sa blokiranjima otvaranja poglavlja ostati u prošloj godini, kao i da je primer Hrvatske dokazao da bilateralna pitanja uvek treba rešavati bilateralno. "Mora se prosto računati da se takve stvari dešavaju, to ne mora da bude Hrvatska, već bilo koja druga država. Te države žele da zaštite svoje interese, mi želimo da zaštitimo sopstvene interese", rekla je Miščević.
  • Dr Miggyy

    03.01.2017 23:36
    ХЛЕБА ГАЗДО ХЛЕБА, ПУСТИ КАНАЛ
    Драга госпођо Мишћевић у ЕУ је просечна покривеност канализацијом 70 или 80 одсто, у Србији је 17 одсто, шта је ту лоше речено. Код нас је просечна плата 371 еуро, просечна пензија 186 еура, упоредите то са том Европом и потрошњом хране, можда код нас је и 17% покривености канализацијом више од потребног. Милион становника је на ивици сиромаштва, резервни снабдевач храном су контејнери смећа, бескућника колико хочеш, то упоређење не носи воду. Када се стекну услови да се скромно нахране људи, да имају потребе за туширањем и коришћењем тоалета, онда може се говорити о проблематици госпође Мишћевић, а дотле потрудите се да нам људи не умиру од глади. Њима не треба канализација, а како ствари стоје тај проценат биће увећаван. Па ко издржи, ми и онако постадосмо европска септичка јама сваке врсте.
  • Ekolog

    03.01.2017 23:01
    ccc
    Daleko smo mi od otvaranja poglavlja 27...koje je vazno zbog nas, a ne zbog EU. Zbog nemara, nestrucnosti i malverzacija, sredstva koja su bila na raspolaganju, utrosili smo nenamenski; deo malobrojnih postojecih postrojenja za preciscavanje otpadnih voda su na ivici funkcionalnosti ili tehnicki prevazidjena i neodrzavana, energetski neefikasna; projekti ili ne postoje, ili ih je sadasnja tehnologija prestigla...navedeni procenti se menjaju u skladu sa dnevnim potrebama, a stanje je vise nego ozbiljno. PPP (privat-public partnership) je u zemljama u okruzenju znacajno povecao cene usluga, Madjarska je (skupo) vratila drzavi vlasnistvo nad vodovodima, pa treba dobro razmotriti sve ZA i PROTIV, pre nego sto, posle izvora mineralnih voda, ostanemo i bez kontrole nad vodovodnim i kanalizacionim sistemima i postrojenjima za preciscavanje otpadnih voda. Sadasnje cene su ispod realnih, kvalitet usluga je diskutabilan, propise prepisuju i prevode oni koji nisu mrdnuli iz svojih kancelarija, bez tuamcenja o primeni u praksi, nadlezni organi nemaju dovoljno resursa, a o mahom nestrucnim kadrovima u JP ne bih sada....predstoji nam ozbiljan rad i potrebna su ogromna sredstva, ali i usaglasena strategija na nivou drzave
  • Prokot

    03.01.2017 20:02
    Šta će nam kanalizacija, navikli smo već da svake godine idemo na izbore i da jedemo ghovna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.