Krijumčarenje oružja kao dodatni biznis klanova

U Srbiji trenutno ne postoje organizovane kriminalne grupe čija je osnovna delatnost trgovina i krijumčarenje oružja, pokazuju najnovije informacije Uprave kriminalističke policije.
Uglavnom su to ad-hok formirane grupe, u zavisnosti od potražnje vatrenog oružja. Međutim, krijumčarenje oružja dodatni je "biznis" organizovanih klanova koji diluju narkotike, bave se krijumčarenjem ljudi i drugim krivičnim delima.
 
"U većini slučajeva do sada je reč o pojedincima, koji su krijumčarili manje količine oružja. Prema dosadašnjem iskustvu, oružje su u nekoliko slučajeva krijumčarile osobe koje nemaju krivični dosije", navode u UKP-u za list Politika.
 
Počinioci su, prema podacima policije, uglavnom poreklom sa prostora bivše Jugoslavije i Balkana, a trenutno borave u zemljama zapadne Evrope i više puta u toku godine dolaze u rodni kraj. Oni najčešće nabavljaju manje količine oružja, pištolja ili revolvera, ređe automatske puške, i krijumčare ih i prodaju u zemlji u kojoj borave.
 
Posle terorističkih napada u Francuskoj, koji su izvršeni eksplozivnim napravama, vozilima, hladnim i automatskim oružjem, ispostavilo se da deo tog naoružanja vodi poreklo sa zapadnog Balkana. Na mestu jednog od napada u Parizu, novembra 2015. godine, nađena je automatska puška "kalašnjikov" koja je, kako je utvrđeno, proizvedena u Kragujevcu za vreme bivše Jugoslavije u fabrici "Zastava oružje". Mediji su tada preneli da su napadači iz Pariza, preko interneta od švercera oružja iz Nemačke, početkom novembra navodno naručili dve puške M-70.
 
Međutim za sada, tvrde u UKP-u, nema podataka da postoje veze između osoba koje sa ovih prostora krijumčare oružje sa nekom od terorističkih grupa na prostorima zapadne Evrope. Dosadašnjim istragama je, navode u policiji, utvrđeno da se u evropske zemlje uglavnom krijumčari lično lako naoružanje kao što su pištolji, revolveri i automatske puške i to u Belgiju, Francusku, Norvešku, Dansku, Švedsku i Grčku. To oružje policija najčešće pronalazi u putničkim vozilima, kamionima i autobusima, u posebno napravljenim skrovištima, takozvanim bunkerima.
 
U UKP-u navode da u Srbiju nelegalno oružje "stiže" sa područja BiH i KiM, i to van graničnih prelaza. U Turskoj se uglavnom nabavlja prepravljeno gasno i startno oružje. Ono se zatim preko Bugarske najčešće "prebacuje" na teritoriju Makedonije i KiM. "Takvo oružje postaje funkcionalno i dalje se krijumčari ka zemljama Zapadne Evrope", objašnjavaju u UKP-u.
 
Cena oružja na ilegalnom tržištu je promenljiva i uglavnom zavisi od ponude i potražnje.
 
Najveća zaplena oružja u poslednjih 16 godina bila je u novembru 2016. godine, kada je uhapšena desetočlana organizovana kriminalan grupa sa područja Apatina i Sombora. Policija je u toj akciji oduzela devet kilograma plastičnog eksploziva, 20,7 kilograma eksploziva TNT sa više desetina električnih detonatora, 111 komada ručnih bombi, 12 ručnih protivtenkovskih bombi, dva ručna raketna bacača M-80 – "zolje", 10 komada trenutnih tromblonskih mina. Zaplenjeno je i osam automatskih pušaka, dve poluautomatske puške kalibra 7,62 mm, puška M-48 kalibra 7,9 mm, puškomitraljez, šest pištolja, karabin sa optičkim nišanom, malokalibarska puška "pumparica", kao i uređaj za noćno osmatranje (IC uređaj), oko 6.000 komada municije kalibra 7,62 mm i 7,9 mm, protivtenkovska mina i nekoliko metara sporogorećeg štapina.
 
Veoma je teško, ocenjuju u kriminalističkoj policiji, proceniti koliko oružja se nalazi u ilegalnom posedu građana. Detaljnije čitajte na sajtu Politike.
  • samo pitam u prolazu

    06.01.2017 19:20
    Nema?
    A Futog ? Dobre? Poznato? Proveriti? Ma nee on je nas!
  • Hm

    06.01.2017 18:44
    Možda ne biste trebali zvati državne institucije "klanovima".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija