Ministarstvo prosvete: Nastavnici da zaborave na kontrolne i pismene

Pojedini direktori osnovnih i srednjih škola nisu uvažili preporuke Ministarstva prosvete u vezi sa nastavkom rada u školama, a posebno kada je reč o ocenjivanju učenika, realizaciju pismenih zadataka, kontrolnih vežbi i usmenog ispitivanja.
Ovo je konstatacija Ministarstva prosvete i nauke, gde navode da su ih u vezi sa ovim problemima kontaktirali brojni roditelji, što pisanim putem, što telefonski.
 
Iz tog razloga, Ministarstvo je uputilo dopise direktorima svih osnovih i srednjih škola kako bi ih još jednom podsetilo na obavezu poštovanja pravilnika o ocenjivanju.
 
U tom dokumentu navodi se da škole koje odmah nakon dužih odsustvovanja većine učenika zbog bolesti i neplaniranog prekida nastave zbog vremenskih neprilika, realizuju pisane i usmene provere znanja učenika, ne primenjuju postojeće pravilnike o ocenjivanju učenika u osnovnim i srednjim školama.
 
Kako kažu, nenajavljene provere znanja (pisane i usmene), od čijih rezultata zavise zaključne ocene, dovode u pitanje ključne funkcije i principe ocenjivanja.
 
"U postojećim okolnostima, kada još postoje problemi sa redovnošću pohađanja nastave, potrebno je da se planira dinamika ispitivanja i ocenjivanja učenika koja će u najvećoj meri biti prilagođena učenicima. Podsećamo direktore osnovnih škola na obavezu propisanu članom 12, stav 3 Pravilnika o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju, i direktore srednjih škola na obavezu propisanu članom 15, stav 3 Pravilnika o ocenjivanju učenika u srednjem obrazovanju i vaspitanju, u vezi sa načinom promene rasporeda provera znanja, što je zadatak odeljenskih veća", ističe Ministarstvo.
  • nnn

    13.01.2017 12:57
    nn
    Ja sam doktor nauka, moj suprug je doktor nauka.Imam platu 45.000, suprug ima platu 50.000 .
    Imam stambeni kredit od 278 evra mesečno do 2037 godine ako budem živa. Nemamo nikakvu pomoć sa strane.Dete mi je prvi razred srednje škole.Uvek bila djak generacije i sad je 5.00.
    Šta da joj kažem o njenoj budućnosti? Da li da je podržavam u tome da je znanje od živptnog značaja? Kako da joj to govorim kad gleda mene i supruga koji ne znamo kako doguramo kraj meseca.
    Bože otvori im oči da vide šta su uradili sa porodicom, državom,celokupnim društvom.
  • zvonce

    13.01.2017 11:54
    Spinujete da nema kud. NIko nije rekao da ne treba uopste da nemaju pismene i kontrolne, vec da ih nemaju besomucno u prvoj nedelji, jer je to ruku na srce najlaksi nacin da nastavnik odradi pola ocena potrebnih za tromesecje i zuji do tromesecja miran, sa jos jednim pismenim.

    Ne, ne moze dete da uci dok je bolesno, iako sedi kod kuce, posebno ne sa kombinacijom stomacnog virusa i temperature od 39.

    Deca su trenutno pametnija i u strucnom i u tehnickom i u zivotnom smislu od svojih nastavnika, koji, cast izuzecima, se toliko ostrve na te pametne da deca postanu opet glupa samo da ih nastavnik ne bi kinjio jer su pametniji, snalazljiviji i vispreniji od njih.

    Tako da nastavnici moji dragi, svo koji ste se ovde javili da komentarisete, stanite malo za katedru i predajte. I odgovorite na pitanja ucenika, objasnite im zadatak koji ste vrljavo i nemusto objasnili ucenicima, jer zato ste tu, ne samo da vam ide radni staz.O plati necu da govorim, spinovacete tek onda.

    Drzite predavanja i ispitujte decu usmeno jer krivci za to sto oni ne znaju da pricaju i izrazavaju ste vi , posto im samo dajete pismene i kontrolne, koji su vama laksi.
  • prosvetar

    13.01.2017 11:10
    Dam svima pet u junu i gotovo. Sto se uopste nervirati kad imamo kolektivnu zelju da unistimo nesto dobro sto smo imali.

    Hvala i molim lepo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.