Najavljene kazne za neprimereno oblačenje u školama i roditelje nasilnika

Nakon što je našminkane učenice uporedio sa rakunima, ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je i kazne za neprimereno oblačenje u školama, navodeći da i učenici i nastavnici moraju čestito da se oblače.
Kako pišu "Novosti", u školama više neće biti pocepanih farmerki, bretela, papuča, dubokih dekoltea, šortseva, koji se obično nose pred kraj i na početku svake školske godine. Ministar je najavio kazne, ali se još ne zna kako će ih sprovoditi, a primer pojedinih škola pokazuje da ne treba nikakav novi zakon da bi se škole upristojile. Kako kaže direktor Prve ekonomske škole u Beogradu Milibor Savić, svaka ustanova može da uvede sopstveni kodeks, što su neke odavno uradile.
 
"Već deset godina kod nas se zna kako učenici i profesori mogu da dolaze obučeni u školu. Pravila su jasna, pa svako ko ih prekrši mora da se vrati kući. Čak ni roditelji ne mogu da dođu u školu, recimo, u papučama. Pravila pristojnosti moraju da se poštuju u vaspitno-obrazovnoj ustanovi", navodi on.
 
Slično je i u Medicinskoj školi "Dr Milenko Hadžić" u Nišu. Ovde je kodeks oblačenja uveden 2015. i svi ga se pridržavaju. Dežurni nastavnik zadužen je da primeti ako je neko došao neprimereno obučen.
 
"Nema mini-suknjica, šortseva, majica na bretele, golih stomaka, pocepanih farmerki. Devojčice mogu da se šminkaju, ali diskretno i primereno. Pravila su od početka prihvatili i učenici i pridržavaju ih se. Ako neko pokuša da ih prekrši, vratimo ga kući na presvlačenje. Nema kazni, jer kažnjavanje ne daje uvek dobar rezultat. Naši učenici će sutra biti zdravstveni radnici, radiće sa bolesnicima, i treba na vreme da nauče da ne ide da tri dugmeta na mantilu budu otkopčana ili da su preterano našminkani, sa predugim noktima", smatra direktor ove škole Svetislav Mladenović.
 
Mladenović kaže da su danas, čak i sa kodeksom, pravila mnogo blaža nego u vreme kada je on bio đak. Tada su, seća se, učenike vraćali i ako nisu propisno ošišani. Dolazak u školu u trenerci bio je nezamisliv.
 
Roditelji su uglavnom saglasni sa uvođenjem pravila ponašanja, ali na pomen školskih uniformi reaguju različito. Škole su po nalogu Ministarstva prosvete anketirale roditelje i đake, a odgovori se razlikuju u zavisnosti od škole i uzrasta deteta. Kod mlađe dece, većina roditelja podržava uniforma, dok kod starijih preovladavaju negativni odgovori.
 
Šarčević je, osim kazni za nepropisno ponašanje, najavio i novčane kazne za roditelje učenika koji izazivaju nasilje u škole. Kako je naveo, kazne bi mogle da iznose i 20.000 dinara. Ministar je kazao da bi roditelji nasilnih đaka, pod uslovom da obične vaspitne mere ne urode plodom, mogli bi da budu kažnjavani "kaznama koje druge pametne zemlje koriste".
  • Jututunska balahaha

    15.01.2017 00:06
    Kakva vest
    Umesto da udare po Grandu, Pinku, rijalitima, Parovima, starletama (čitaj prostitutkama), ovi udarili na kazne roditeljima.Šio mi ga Đura.Pa ima valjda nekih metoda da se deca upristoje.Prvo sredite blesavi zakon koji je učinio da se deca ponašaju u školi bahato, nasilno i neprimereno.Ko je ovde lud? Prvo namestite da su nastavnici krivi za sve, onda uvedete kriminal pod imenom inkluzija, potom zakon insistira na predugim disciplinskim postupcima, da svi već i zaborave na prekršaj a da se pri tom prekršilac potpuno podržava. Prvo sredite državu, ukinite prodaju diploma, kaznite starlete umsto što ih prpomovišete i vratite nam prave vrednosti. U školama je potreban red ali to nema veze sa uniformama. A čija će firma prodavati uniforme i hoće li ih plaćati ministarstvo?
  • Ime*

    14.01.2017 20:01
    A on obučen kao kondukter u šinobusu od Donje Nigdine do Gornjeg Ništavila.
  • roditelj

    14.01.2017 19:45
    A kada cete ukinuti bljuvotine poput Parova , Grand parade ili Zikine sarenice ? Ne moze biti normalna sredina u kojoj polugole devojcice masovno spartaju ulicama. Podrska ministru za ove kazne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.