Lađari upozoravali na problem nedostatka ledolomaca, država ignorisala

Povodom poslednjih dešavanja na rekama, koje su sve zagušene ledom, oglasilo se Udruženje profesionalnih lađara Srbije koje je podsetilo da su ranije u više navrata upozoravali na opasnosti koje prete zbog toga što Srbija nema svoje ledolomce.

"Trenutno su nam u ispomoć došla dva mađarska ledolomca koji su slične građe i godišta kao i naši "Čakor" i "Vučevo" koji stoje vezani na keju u Novom Sadu. Ti mađarski brodovi su stariji od 35 godina i savršeno su operativni i funkcionalni. Najavljena je kupovina novih ledolomaca pa ovom prilikom pozivamo državu da u saradnji sa lađarskom strukom, a ne stručnim političarima uradi nešto na obnovi ili nabavci ledolomaca, kao i po pitanju održavanja brodova posebne namene, jer je to pitanje ne samo prohodnosti plovnih puteva nego bezbednosti države, kako Srbije tako i suseda", navodi predsednik Udruženja kapetan Branislav Vajda.

Lađari su podsetili da je Srbija, samo u vlasništvu firme "Heroj Pinki", a po privatizaciji "Dunav grupa agregati", imala tri ledolomca: "Čakor", "Vučevo" i "Petrovaradin". "Čakor" i "Vučevo" su tegljači ledolomci kupljeni 1968. godine, a Petrovaradin je potiskivač/tegljač/ledolomac sagrađen 1988. godine novcem iz pokrajinskog budžeta, kao plovilo posebne namene od strateškog značaja za zemlju. Sva tri broda su danas neupotrebljiva.

Mađarski ledolomci su se od sinoć probili kroz četiri kilometra ledene barijere u daljskoj krivini napredujući prema kraju barijere.

Kako navode u "Vodama Vojvodine", pošto su na pojedinim mestima naslage leda debele i dva metra i dalje je teško proceniti koliko će im trebati vremena da savladaju kompletnu deonicu od 15 kilometara. Rad ledolomaca, pored debljine leda, usporava i to što oni trenutno rade nizvodno, a trebalo bi da rade uzvodno.

Kod Novog Sada potiskivač "Sloga" i danas širi koridor između novosadskih mostova, kako bi se bezbedno prihvatio uzvodni led, koji se očekuje posle probijanja barijere u daljskoj krivini.

U "Vodama Vojvodine" navode i da na Savi leda ima sve manje pa je na toj reci danas ukinuta odbrana od zagušenja ledom, dok su Tisa i banatski vodotoci i dalje su pod ledom. Redovna odbrana od zagušenja ledom sprovodi na 643 kilometa Tise i banatskih vodotoka, a vanredna na 104,7 kilometara Dunava, dok je debljina leda od pet do 15 centimetara.

  • Zoki

    18.01.2017 17:48
    Strucnjaci
    Dok Vi odrzite taj sastanak, led ce odneti sve sto mu se nadje na putu, ili led ili ledena poplava. Mozda bi u ovoj situaciji bilo brze da odete do biroa za zaposljavanje, posto su tamo na evidenciji skoro svi koji su radili na Cakoru i Vucevu, da skupite barem jednu kompletnu posadu i oni ce Vam kazati u roku od par sati sta treba pod hitno da se popravi i sredi. Trebalo je vec odavno ( jesenas ) da se zameni osovina, da se skine korpa i da se stavi celicna elisa. Ali to je samo vrh ledenog brega.
  • Konstantin

    18.01.2017 17:12
    Led
    Ta 'ajte molim vas, kakvi ledolomci, važno je da smo kupili polovne avione, tenkove i ostalu gvožđuriju.
  • Александар

    18.01.2017 16:08
    Шофер
    Тако то бива када буразерско-партократске хуље поклоне бродарско предузеће шоферчини, а овај га уништи...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.