Srpski ateisti među najobrazovanijima na svetu

Srpski ateisti su među najobrazovanijim verski neopredeljenim ljudima na svetu, pokazala je nedavna studija "Religija i obrazovanje širom sveta" vašingtonskog istraživačkog centra "Pju".

Ovim, prvim istraživanjem te vrste, obuhvaćena je 151 država, a posebno su rangirane zemlje u kojima su ateisti, agnostici, odnosno verski neopredeljeni u manjini. Među takvih 98 zemalja, Srbija deli visoko četvrto mesto s Crnom Gorom po školovanosti svojih ateista, posle Nemačke, Novog Zelanda i Litvanije.

Dužina školovanja od osnovnog pa do univerzitetskog obrazovanja razlikuje se od zemlje do zemlje. Istraživači su zato prihvatili metodologiju koju primenjuju i Ujedinjene nacije, po kojoj se za svaki ciklus školovanja dobija određeni broj bodova. Tako, na primer, srednja škola nosi dva ili tri boda (postoje niže i više sprednje škole), a univerzitetsko obrazovanje se boduje sa 4, 5 i 6 bodova.

Istraživači takođe skreću pažnju da ove podatke ipak treba uzeti s rezervom, jer su ateisti globalno gledano koncentrisani u zemljama u kojima je viši opšti obrazovni nivo, poput Zapadne Evrope, Japana, Južne Koreje ili SAD. To, međutim, ne objašnjava kako su Srbija i Crna Gora dospele u vrh liste.

U okviru jednog drugog istraživanja vašingtonskog centra "Pju", pod nazivom "Budućnost religija projekcija populacionog rasta 2010-2050. godina", navodi se da je u Srbiji pismeno 97,9 odsto odraslih. Hrišćani čine 92,6 odsto populacije, 4,2 su muslimani, a ostali su neopredeljeni ili pripadnici drugih religija. Zanimljivo je da se u projekcijama za 2050. godinu predviđa da će procenat hrišćana pasti na 88,4 odsto, a da će muslimana biti 8,1 odsto.

Istraživači su podatke razvrstali i po starosnim grupama i polu. Zaključak je da je obrazovni jaz između generacija globalni trend u skoro svim religijama, kao i da se u nekim religijama ne smanjuje jaz u obrazovanju između muškaraca i žena. Mladi muslimani danas se školuju tri godine duže od svojih roditelja ili baka i deka, a hrišćani su, u odnosu na prethodne generacije, dodali jednu, a Jevreji pola godine. Mladi ateisti takođe se sve duže školuju od svojih roditelja, i to za 2,9 godina.

Žene su, posmatrano na nivou svetske populacije, generalno slabijeg obrazovnog nivoa.

Utvrđene su i razlike u obrazovanju između građana razvijenih i nerazvijenih delova sveta, pa su tako hrišćani u Evropi daleko obrazovaniji od onih u Podsaharskoj Africi. U Sjedinjenim Američkim Državama 36 odsto hrišćana ima više ili visoko obrazovanje, dok diplome fakulteta ima 75 odsto Jevreja, 54 odsto muslimana, 53 odsto budista i 44 odsto ateista.

  • Blajv

    24.01.2017 17:54
    Jane Doe

    'ateisti veruju da predmeti imaju dušu'

    To ti možda veruje cimer na zatvorenom odeljenju, ali teško da je to rasprostranjeno mišljenje.
  • Jane Doe

    24.01.2017 12:56
    Šteta što određene stvari nikad nećemo nazivati pravim imenom, tako kad kažemo ateizam mislimo satanizam, al je reč suviše bizarna da bismo videli njeno značenje. Razlika vam je, da banalizujem i sačuvam vas od guglanja, u tome što ateisti veruju da idola i bogova nema, i da predmeti imaju dušu, dok je satanizam filozofija slična verovanju u karmu, s tom razlikom da karmu predstavljamo mi sami. Vrlo "fizička" filozofija, i gotovo sam sigurna da se baš to danas naziva "ateizmom"
  • Darko

    23.01.2017 08:16
    Dare
    Nigde nije definisano sta je to ateista, zapravo ateizam kao ideja uopste nije moguce da postoji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.