Za pet godina od Beograda do Budimpešte vozom za manje od tri sata

U narednih pet godina ruski i kineski neimari trebalo bi potpuno da obnove prugu između mađarske i srpske prestonice.

Radovi između Beograda i Budimpešte podeljeni su u tri faze, a završena je tehnička dokumentacija za srednju deonicu Stara Pazova - Novi Sad, koja se finansira iz ruskog kredita. Za potez od Beograda do Stare Pazove gotov je idejni projekat, a priprema se izrada Projekta za građevinsku dozvolu i Projekta za izvođenje.

Generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović za "Novosti" kaže da se očekuje i početak izrade tehničke dokumentacije za treću deonicu, od Novog Sada do granice sa Mađarskom, koja je najlakša, jer prolazi kroz Panonsku niziju. Prvi radovi mogli bi da počnu na proleće.

Predviđeno je da se postojeća jednokolosečna pruga, stara više od 130 godina, rekonstruiše i izgradi kao savremena, sa dva koloseka za putnički i teretni saobraćaj i brzinu od 200 kilometara na sat. Pruga će biti elektrificirana i opremljena tehnološki najsavremenijim sistemima kontrole i upravljanjem saobraćajem u skladu sa evropskim standardima.

"Sada imamo jednokolosečnu prugu, a biće izgrađen dopunski, novi, drugi kolosek na koji će se prebaciti saobraćaj sa sadašnjeg starog jednokolosečnog, pa onda da se rekonstruiše i stari i napravi dvokolosečna pruga", kaže Injatović.

Na delu Batajnica - Stara Pazova pruga će biti rekonstruisana za funkciju spajanja i razdvajanja dve dvokolosečne pruge visokog ranga i za razdvajanje putničkog i teretnog saobraćaja na području beogradskog čvora. Elektrotehnički deo projekta smo uradili u saradnji sa kineskim firmama. Potrebno je da se obavi stručna kontrola Republičke revizione komisije, a u pripremi je izrada Projekta za građevinsku dozvolu i Projekta za izvođenje. Procenjeno vreme izgradnje je oko tri godine.

Po topografskim, geotehničkim, hidrotehničkim i prostorno-urbanističkim karakteristikama najteži i najsloženiji deo na celoj pruzi je od Stare Pazove do Novog Sada, na kojem će biti angažovani Rusi.

"Potrebno vreme za građenje ove deonice diktiraju ključni objekti, među kojima su dve tunelske cevi dužine po 1.150 metara kod Čortanovaca i dvokolosečni vijadukt u plovnom delu DUnava dužine oko tri kilometra u složenim geotehničkim uslovima terena", objašnjava Ignjatović.

Očekuje se da ruska firma "RŽD International" počne izvođenje radova, koji će prema njihovoj proceni trajati oko pet godina.

Cilj je da se vreme putovanja između Beograda i Budimpešte na pruzi dužine 350 kilometara skrati sa sadašnjih osam časova na manje od tri sata.

  • smeh

    23.01.2017 17:42
    Bice ovakav voz : http://www.blic.rs/vesti/srbija/brze-pruge-na-niski-nacin-ocekivali-su-voz-na-pruznom-prelazu-usledilo-je-iznenadenje/0vqdzc7
  • mrzoljub

    23.01.2017 16:46
    složen projekat
    Prva A faza projekta je popravka neonskih slova na stanici u Novom Sadu, da ne piše više ležnička anica a prva B faza je otkopavanje hola stanice iz naslaga golubljeg izmeta. Ako uspeju da savladaju te dve velike tehničke prepreke, onda posle više ništa ne može da zaustavi zalet graditelja...
  • tamni vilajet

    23.01.2017 15:59
    Tuzno je ziveti u ovoj pariji i gutati ovakve vesti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.