Prosvetari ponovo najavili štrajk

Tri reprezentativna sindikata u prosveti ocenila su danas da su plate u prosveti i sa povećanjem od šest odsto ispod republičkog proseka i najavila da će pažljivo pripremati štrajk.
Kako su naveli predsednici Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i granskog sindikata "Nezavisnost", Valentina Ilić, Slobodan Brajković i Tomislav Živanović, prosečna plata u prosveti je 42.320 dinara, što je za 8,2 odsto niže od republičkog proseka koji iznosi 45.767 dinara.
 
Sindikati su naveli i da je povećanjem minimalne cene rada plata zaposlenih u prosveti koji imaju treći i četvrti stepen školske spreme (domari, blagajnici, računovodstvo) sada ispod minimalca za četiri dinara jer iznosi 22.504. dinara.
 
Predstavnici sindikata zatražili su danas hitno povećanje koeficijenta za zaposlene sa trećim i četvrtim stepenom za 8,2 odsto i povećanje svih koeficijenata u četvrtom kvartalu ove godine. Prosvetari su zatražili i isplatu novogodišnjih nagrada i hitno zaključivanje kolektivnih ugovora sa zaposlenima u visokom obrazovanju i predškolskim ustanovama.
 
Živanović je rekao da "polako sazrevaju uslovi za štrajk" i da sa povećanjem od šest odsto nije dostignut ni nominalni iznos plata pre smanjenja od 10 odsto 2014. godine, a da su plate i dalje pet do šest odsto niže od realne vrednosti plata od pre tri godine.
 
Ilić je kazala da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije ispunilo nijedan zahtev reprezentativnih sindikata i najavila da će s organima sindikata doneti "krucijalne odluke".
 
"Posle zimskog raspusta idu i mature, biće dovoljno da obrazovni sistem stane na jedan dan i da dođe do totalnog kolapsa", rekla je Ilić i dodala da će štrajk pripremati i o tome obavestiti roditelje.
 
Brajković je rekao da država ne shvata ozbiljno sindikate i da nije održan nijedan sastanak koji su tražili.
  • Tiosav Mali

    25.01.2017 15:14
    E jedva čekam da vidim koliko će ih štrajkovati. Pogotovo članove SOS-a. Kad god je bio štrajk oni su vršili opstrukciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.