Ekonomske diplomate se vraćaju u nadležnost Ministarstva spoljnih poslova

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Srbije saopštilo je danas, povodom napisa u medijima o vraćanju "ekonomskih diplomata", da je reč o vraćanju ekonomske diplomatije u okvire MSP-a, čime se ispravljaju posledice reforme kojom je ekonomska diplomatija stavljena pod nadležnost Ministarstva ekonomije, a kasnije Ministarstva trgovine.
U saopštenju, MSP navodi da je podneo zahtev za izmene članova 5 i 35 Zakona o spoljnim poslovima, čime bi se stvorio i pravni okvir za vraćanje ekonomske diplomatije u ovu instituciju.
 
"To podrazumeva da nema novog zapošljavanja u ministarstvu, već će se koristiti postojeća mreža diplomatsko-konzularnih predstavništava i zaposlenih u samom ministarstvu. Izbor kadrova ministarstvo će raditi u saradnji sa Privrednom komorom Srbije", navodi se u saopštenju.
 
Radi praćenja postavljenih ciljeva, svi šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava imaće obavezu da mesečno dostavljaju izveštaje o rezultatima u privlačenju stranih investicija i o povećanju ekonomske razmene izmedju zemalja prijema i Srbije, dodaje se u saopštenju.
 
Beogradski mediji preneli su prošle nedelje da bi nove ekonomske diplomate Srbije mogle već od marta da krenu put 15 ključnih svetskih centara kako bi promovisale srpsku privredu i privukle strane investitore. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije da će u narednim mesecima biti uspostavljen pravni okvir i definisana mreža ekonomske diplomatije.
  • Jovan

    25.01.2017 07:25
    Nonsens
    Ma vracaj te dembelane levatske nazad, pa neka razbijaju led.
    Da neka korist da bude od njih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija