Matematičari traže matematiku na maturi

Matematičari u Srbiji predložili su da se na maturskom ispitu nakon završetka srednje škole, osim maternjeg jezika, obavezno polaže i matematika.
Oni kažu da je neophodno da se na ispitima zrelosti, predviđenim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kao opšta i stručna matura, osim obaveznog srpskog, odnosno maternjeg jezika, neizostavno polaže i matematika.
 
"Svaki ispit zrelosti, kao kriterijum okončanja srednje škole i prelaska u život odgovornog građanina mora kao svoj sastavni deo sadržati i ispit iz matematike. Nikada niko, u poslednjih dve hiljade godina, nije ovu istinu negirao. Toga se i danas drže sve evropske nacije koje vode računa o svojoj budućnosti", navodi se u zajedničkom saopštenju matematičara iz Srbije.
 
Oni kažu da je posebno važno u nastojanjima da građani Srbije budu ljudi koji dobro misle, pravilno argumentuju, logično zaključuju i svrsishodno odlučuju, kao i u svetlu razvoja savremene tehnologije i povećanja kapaciteta Srbije u oblasti informacionih tehnologija, što je od velikog značaja za napredak naše zemlje.
 
Zajedničko saopštenje potpisali su Društvo matematičara Srbije, Matematički fakultet UB, Matematički institut SANU, Matematička gimnazija u Beogradu i Nacionalni prosvetni savet - matematičari.
  • ll

    25.01.2017 14:51
    mm
    Ukinuti malu maluturu, ukinuti veliku maturu. To je potpuno nepotrebno. Obrazovanje nam je katastrofa. Matematičari neka se bave matematikom, istoričari istorijom, pedagozi pedagogijom...
  • markoni

    25.01.2017 12:17
    ns
    Glupost,onda bi to mogli da traze i Istoricari,Geograficari,Biolozi i svi ostali koji preferiraju odredjeni predmet !
  • G

    25.01.2017 12:13
    Očekivani komentari novih "rijaliti" generacija kojima se uspeh u životu meri golotinjom, kriminalom i što manjim znanjem. Nije više zanimljivo na televiziji znati već se popularnost stiče neznanjem i lupetanjem. Svetla budućnost čeka Srbiju sa vama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija