Američki obaveštajac: Ponovo ratni bubnjevi na Balkanu

Deceniju i po posle rata na prostoru bivše Jugoslavije i velikog truda i vremena koje su zapadni špijuni, vojnici i diplomate uložili u postizanje i očuvanje mira, privremena rešenja su počela da se raspadaju, a rat ponovo preti da se vrati na nestabilni Balkan, ocenjuje američki stručnjak za bezbednost i bivši obaveštajac Džon Šindler.
U tekstu "Prva spoljnopolitička kriza predsednika Trampa: Ponovo ratni bubnjevi na Balkanu", objavljenom na sajtu Observer, Šindler piše o "političkom, ekonomskom i socijalnom slabljenju" Bosne i Hercegovine i "još goroj situaciji" na Kosovu. 
 
Iako "čudan", Dejtonski sporazum nikada nije imao za cilj da bude nešto više od kratkoročnog rešenja, piše Šindler i dodaje da je Bosna, koja "već dve decenije hramlje kao polupropala država" i dalje "zaglavljena" s Dejtonskim sistemom kojim niko nije zadovoljan. "Sada lideri Republike Srpske, posle višegodišnje frustracije, prete da će se potpuno povući iz Dejtonskog sporazuma. Njen predsednik, Milorad Dodik, koji korumpirano vodi svoju para-državu veći deo poslednje dve decenije, ne krije svoj nacionalizam koji ponovo oživljava", navodi se u tekstu i dodaje da ta pretnja nije više "prazna fantazija".
 
Šindler, bivši analitičar i kontraobaveštajac američke Nacionalne bezbednosne agencije, ocenjuje da su razdražljivi odnosi Srba i vlasti u Sarajevu upravo isti problem koju je zemlju gurnuo u rat 1992. "Dodikovi potezi zato pokazuju koliko je depresivno mali politički napredak ostvaren, uprkos više od dve decenije zapadne političke i vojne intervencije i milijardi dolara pomoći da bi se Bosna učinila manje sklonom bratoubilaštvu", ocenjuje Šindler i dodaje da Dodikovo dovodjenje u pitanje Dejtona ohrabruje Moskva.
 
Govoreći o Kosovu, Šindler piše da su tenzije u porastu "zahvaljujući rastućim provokacijama" Srbije, koja se, kako navodi, bori za nezavisnost severa Kosova. Šindler, inače specijalista za pitanja terorizma i špijunaže, navodi da neki Albanci govore o oživljavanju Oslobodilačke vojske Kosova i dodaje da, pošto se stotine muslimana s Kosova pridružilo Islamskoj državi, a sada se veterani džihada vraćaju kući, na Kosovu sada ima dobro naoružanih Albanaca "željnih rata".
 
Podsećajući na voz koji je Beograd poslao za Kosovsku Mitrovicu, Šindler ocenjuje da "teško da je slučajno" da je taj voz napravljen u Rusiji i dodaje da je prisustvo ruskih obaveštajnih službi u Srbiji "neuobičajeno veliko i primetno", kao i da je Moskva nedavno poklonila Beogradu moderno oružje, uključujući 60 oklopnih vozila i šest borbenih aviona "mig-29". "Dolazak ruskih aviona, što se očekuje na proleće, učiniće Srbiju jedinom zemljom bivše Jugoslavije koja poseduje moderne borbene avione", navodi Šindler. Hrvatska, kako dodaje, ima oronule avione "mig-21", koji su starija generacija od "migova-29", a zbog godina nemara mnogi od tih aviona ne mogu da polete.
 
Po mišljenju Šindlera, najveću zabrinutost sada izaziva pretnja koju po Balkan sada predstavljaju špijunske igre Kremlja - špijunaža, subverzije, propaganda i terorizam. "Ono što Putin želi na Balkanu, izgleda dovoljno jasno, naime politički haos koji će omesti Zapad. On će rado rizikovati lokalni rat da to postigne, pošto neće Rusi biti ti koji će najviše umirati. Politička rešenja koja je smislio NATO pre jedne generacije sve su krhkija, a Moskva planira da ubere svoju nagradu. Putin, kao i mnogi Rusi, vidi intervenciju Zapada u Bosni i na Kosovu kao uvredu za pravoslavni svet i planira da se osveti", piše Šindler.
 
Dok NATO rasporedjuje trupe u Poljskoj i na Baltiku, Šindler smatra da bi Kremlj ove godine umesto toga mogao da testira odlučnost Alijanse "zveckanjem oružja" na Balkanu, gde su "države slabe, a zapadna kontrola izgleda klimava". "SAD i evropski saveznici moraju hitno da smire jugoistočnu Evropu pre nego što njeni problemi izmaknu kontroli i pre nego što se masovno nasilje vrati u taj večno problematičan region", ocenjuje Šindler.
  • G

    27.01.2017 17:56
    @041 - "poštovani" lažljivi "gospodine", molim vas da navedete u kojem državnom dokumentu Republike Srbije je uspostavljen državni praznik proslave "oslobođenja" Vukovara ili Srebrenice? Navedite kojoj se manjini zabranjuje da se deklarišu kao manjina. Predsednik Srbije, iako budala, nije ratovao u RH. U Srbiji razbijamo i palimo ambasade i pekare, ali to rade pojedinci a ne registrovane, javne i poznate grupe "branitelja" koji potom ne odgovaraju za svoje postupke. Koja to prava nemaju manjine u Srbiji a ima ih većina? Koji je spomenik podignut kom zločincu u Srbiji? Koji zločinac je rehabilitovan? Koga veliča sadašnji premijer? Vi ste "gospodine" prvi nabavili raketne sisteme za raketiranje dalekih meta - sigurno da raketirate Beč ili Ljubljanu po potrebi. Nigde i nijednom jedinom rečju nisam napisao da je Srbija zemlja blagostanja.
    Zbog čega ovoliko bezočno lažete? Da li zaista smatrate da smo svi toliko glupi? Vaša država je uspostavila praznik u kojem slavite etničko čišćenje. To ne slave pojedinci ili desničari, to je vaš zvanični državni praznik. Izvinite što mi se gadite.
  • Poslodavac

    27.01.2017 13:42
    @Rusofil_IQ0
    Pozivam gospodina pod nadimkom Rusofil_IQ0 da mi se javi mejlom. Imam velike probleme sa zaposlenima u mojoj firmi i uvek je dobrodošao neko ko se ne buni kome mogu da kažem šta hoću, koga mogu da teram da radi i da mu ne platim ko me ni malo ne interesuje dok mu cedim i poslednju kap znoja i sve ostalo što pokušava da nas ostale ubedi. Obećavam pregršt posla za minornu platu, redovno ponižavanje i za.ebanciju i pritom obavezu da ubedi sve oko sebe kako je to jedini ispravan put. Takvi ljudi su neprocenjivi i neophodni.
    Mejl: prijemzabeskicmenjake@posao.eu
  • 041

    27.01.2017 12:32
    @G
    Ne slavi se *oslobodjenje" npr. Vukovara ili Srebrenice? Manjine nisu ogradjene, samo sto im zabranjujete da se tako i deklariraju. Skandal ne nastaje oko cokolade, ali nastaje oko vode, npr. kad sadasnji ministar baci studentici flasicu vode iz druge drzave. Na svakoj utakmici grobari ili delije sire ljubav prema drugim nacijma?!? Predsjednik Srbije ratovao u RH, a sad prijeti da bi isao u rat ponovo?!? U Srbiji ne razbijate table, razbijate i palite ambasde, pekare ... U Srbiji ne ukidate prava manjina, jer ih oni i nemaju. Iz Srbije niste slali tenkove u RH, BIH,Kosovo...?!? Ne dizete spomenike zlocincima?!? Ne vi ih rehabilitirate ili ih uopce ne osudite. Sadasnji premijer ih velica i ne samo on! Ne, Srbija je zemlja blagostanja koja gleda samo svoja posla, ne mijesa se u susjedna dvorista i samo siri ljubav i prijateljstvo. To se i vidi ovih dana kako sirom svijeta pokusava nabaviti razne miroljubive tenkove, avione, raketne sustave... Ma sram bio cijeli svijet kako samo neopravdano napada Srbiju!

    Dijete drago, pa koliko ti imas godina? Uopce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.