Varadi: Ne verujem da će biti obnove postupka protiv Srbije za genocid

Da bi se obnovio postupak po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, morala bi da postoji nova činjenica koja bi ukazivala na to da je Srbija imala genocidnu nameru u Srebrenici, rekao je za Politiku Tibor Varadi, nekadašni zastupnik Srbije u sporu sa BiH.
Povodom najava iz Sarajeva da se razmišlja o podnošenju zahteva za reviziju spora, Varadi kaže da nije dovoljno da postoji neka nova činjenica u vezi sa tim da bi Međunarodni sud prihvatio zahtev za reviziju, već da to mora da bude bitna činjenica, takva da može da utiče na drugačiju odluku od one kojom je taj sud Srbiju 2007. godine oslobodio odgovornosti za genocid u Srebrenici. Sud će odmah na početku da oceni da li je činjenica takve težine, dodaje Varadi.
 
Povodom tvrdnji Džefrija Najsa, bivšeg tužioca Haškog tribunala da postoje novi dokazi nađeni nakon 2007. godine i da je to temelj za podnošenje novog zahteva, Varadi kaže da bi morala da postoji zaista krupna činjenica koja povezuje Srbiju sa genocidom u Srebrenici. "Beznačajno je da se dokazuje da li je Srbija podržavala vojsku RS, jer je nadležnost suda ograničena na genocid. Mora se dokazati genocidna namera države Srbije", kaže on.
 
Varadi dodaje da je "lestvica" na Međunarodnom sudu pravde jako visoka i da bi moralo da se dokaže da je Srbija inspirator Srebrenice. "Teško mi je da zamislim takvu činjenicu, ali naravno ne znam šta zna Džefri Najs. Jedino što je relevantno za sud jeste genocid. Lestvica je vrlo visoka", istakao je on.
 
Upitan da li misli da je to nedostižno za BiH, Varadi kaže: "Da. Ne smatram verovatnim da će biti revizije, ali bi ipak trebalo da čujem šta je ta činjenica koju podnose, ako je podnose".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija