Mira Marković tuži bivšeg upravnika zatvora

Udovica bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića vodi sudski proces protiv nekadašnjeg upravnika Okružnog zatvora u Beogradu Dragiše Blanuše kojeg optužuje da je neovlasćeno objavio knjigu "Čuvao sam Miloševića" o pritvorskim danima Miloševića pred njegovo izručenje Hagu.
Mira Marković takođe tereti Blanušu i za nevlašćeno objavljivanje poverljivih fotografija u toj knjizi, kao i za otmicu, jer je navodno dozvolio da 28. juna 2001. godine NN lica odvedu Miloševića iz zatvora, a potom ga prebace u pritvor Haškog tribunala.
 
U tom postupku suđenje se nastavlja 3. marta izvođenjem dokaza, rekla je portparolka Višeg suda Bojana Stanković. Istorijat ovog procesa, koji je ušao u 15. godinu, krenuo je krivičnom prijavom protiv Blanuše koju je podneo punomoćnik Slobodana Miloševića, tada već pritvorenog u Haškom tribunalu.
 
Nakon što je nekadašnje Peto opštinsko javno tužilaštvo u maju 2002. godine odbacilo krivičnu prijavu, Miloševićev punomoćnik je 21. maja 2002. godine podneo Petom opštinskom sudu zahtev za sprovodjenje istrage protiv Blanuše. Punomoćnik je 2005. godine podigao i optužnicu u ovom krivičnom postupku. 
 
Tom optužnicom Blanuši se stavljaju na teret zloupotreba službenog položaja, neovlašćeno fotografisanje i otmica, navela je Bojana Stanković. Nakon što je Milošević preminuo u pritvoru Tribunala u Hagu, njegova udovica je preko punomoćnika nastavila krivično gonjenje Blanuše.
 
Mediji su ranije preneli da je Blanuša tužen jer je u knjizi iz 2001. godine objavio poverljive podatke o Miloševićevim razgovorima sa advokatima i porodicom, kao i poverljive fotografije. Takođe je optužen za "otmicu" bivšeg predsednika kojeg je država izručila Haškom tribunalu, preuzevši ga helikopterom iz dvorišta CZ.
 
Mirjana Marković nije u Srbiji više od 10 godina, a u Rusiji je dobila politički azil. Nedugo nakon izručenja Miloševića Hagu, na Vidovdan 2001. godine, tadašnji ministar pravde Vladan Batić smenio je Blanušu sa mesta upravnika CZ-a.
  • Čika

    28.01.2017 13:00
    Tako treba
    Platićemo mi njoj još i odštetu, mučila se žena u tuđini toliko godina... Ali kakvo nam je pravosuđe, ništa nas neće iznenaditi.
  • Pamteći

    28.01.2017 12:28
    Lud ko ne poludi
    Ovo je katastrofa od države.Ovakva osoba može da dođe u Srbiju samo na suđenje zbog brojnih "zasluga" kojima su ona i osoba kojoj ne treba ni ime pomenuti "zadužili" ovaj narod i državu a ne da glumi žrtvu i traži neku pravdu. Za takve pravda ne može da postoji dok sami ne osete pravdu.Za tom pravdom vape svi oni ljudi koji su izgubili nekog u ratovima 1990-1995.,opljačkani u mahinacijama od strane Jezde,Dafine i ostalih kojima su mentori bili tadašnji drug i njegova drugarica.E kad se to završi onda neka traže pravdu i za sebe. Do tada neka ih hrani i brani majčica Rusija u koju se tako zaklinju ovi današnji radikalski konvertiti i
    novopečeni Europejci.
  • DJ

    28.01.2017 12:06
    !
    MIRA I MARKO-MARS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    I povede i sve svoje iz onog doba tamo da posten narod pocne da zivi !!!!!!!
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.