Novi zakon predviđa bolovanje i punu platu za roditelje teško bolesne dece

Petogodišnja borba Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) da roditelji dece obolele od najtežih bolesti imaju pravo na bolovanje i punu platu do detetovog punoletstva, ima izgleda da se završi pobedom.
Kako piše "Politika", nacrtom Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je sada na javnoj raspravi, predviđeno je da se pravo na naknadu zarade može produžiti zbog nege deteta do navršenih 18 godina i to u slučaju teškog oštećenja moždanih struktura, maligne bolesti ili drugog teškog pogoršanja zdravstvenog stanja.
 
U Ministarstvu zdravlja objašnjavaju da o tom produženju odlučuje najviši stručno-medicinski organ na predlog zdravstvene ustanove u kojoj se dete leči. 
 
Po slovu sadašnjeg zakona, roditelji imaju pravo na bolovanje od samo četiri meseca. Budući da lečenje najtežih oboljenja često traje godinama, jasno je koliki je značaj izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju.
 
Zahvaljujući inicijativi udruženja NURDOR-a, u nacrtu budućeg zakona predviđeno je da roditelj teško bolesnog deteta tokom bolovanja prima pun iznos plate, a ne 65 odsto, kao do sada. Ovakvim rešenjem značajno se poboljšava materijalni položaj porodica mališana obolelih od najtežih bolesti.
  • Realnost

    28.01.2017 23:15
    Ovo može da zaživi jedino ako bi država preuzela na sebe da isplaćuje platu i plaća doprinose svim roditeljima teško obolele dece, kao što plaća i hraniteljima.
    Nije logično ovu obavezu prebaciti na poslodavaca, jer ova bolovanja mogu trajati godinama.
  • saramakas

    28.01.2017 20:57
    Podrzavam ovo jer smatram da tim ljudima treba pomoci. Smatram da isplata punog iznosa plate, bar ne kompletna, ne treba da ide na teret poslodavca nego na teret drzave i to iz prostog razloga sto ce, dok je roditelj bolesnog deteta odsutan, poslodavac morati da angazuje drugog radnika za to radno mesto, sto dalje znaci isplatu dve plate za jedno radno mesto. To ne odgovara nijednom poslodavcu. Moj predlog je da poslodavac nastavi da uplacuje PIO i ostale doprinose a drzava da isplacuje ostatak iznosa plate za te ljude.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija