Srpski brak nemoguć u sistemu Kosova

Srbi na Kosovu i Metohiji ne mogu da registruju brak u kosovskim matičnim knjigama, ako su ga prethodno sklopili u sistemu opština Vlade Republike Srbije.
Brak je praktično nemoguć ukoliko je i jedan od supružnika rođen van Kosova. Zbog ovih ograničenja, stotine ljudi ne može da ostvari svoja zakonom dozvoljena prava.
 
Među oblicima diskriminacije na Kosovu i nepriznavanje brakova sklopljenih u institucijama Republike Srbije koje nakon 99 godine nisu prestajale da funkcionišu u srpskim sredinama.
 
Diskriminacija pogađa i muškarce i žene. Supruga, ako je rođena van Kosova, registrovana u srpskom sistemu, ne može muževljevim prezimenom da bude registrovana i u kosovskom sistemu.
 
"Bukvalno terate tu osobu da počini krivično delo i da ima dva identiteta u dva različita sistema. Isto tako, u tom slučaju, suprug, ukoliko taj bračni par dobije dete, biva primoravan da prođe kroz proceduru priznavanja svog deteta, iako je to njegovo dete. To možda ne predstavlja pravni problem, ali je svakako oblik ponižavanja", ukazuje Milica Andrić iz Aktiva u Kosovskoj Mitrovici za RTS.
 
Drugi problem je kada je jedan od supružnika iz centralne Srbije. Ako su sklopili brak u srpskom sistemu, jedina varijanta da bi se registrovali i ostvarili svoja prava na Kosovu je da se razvedu po srpskom sistemu i da se venčaju ovde na Kosovu po kosovskom sistemu. 
 
"Mislim, ali ne tvrdim, ali mislim da smo imali slučajeva o razvodu braka, da bi sklopili brak na Kosovu", napominje matičar u Opštini Gračanica Aleksandra Arsić.
 
U Matičnoj službi u Gračanici bilo je nekoliko desetina slučajeva u kojima su supružnici odbijeni u nameri da sklope brak u kosovskom sistemu.
 
"Po meni je preporuka, da tamo gde je brak zaključen, da taj izvod iz knjige venčanih dopune ili osnaže, i da taj brak se verifikuje u matične knjige na Kosovu iz razloga jer su jedno od supružnika rođeno na Kosovu", preporučuje advokat Milka Milosavljević.
 
U opštinama kosovskog sistema u srpskim sredinama kažu da je problem birokratske prirode. Prištinske vlasti su obećale regulativu po kojoj će ovakvi problemi biti rešeni. Kada će je doneti - to je nepoznanica.
  • Branislav

    29.01.2017 11:09
    Diskriminacija Srpskog naroda - aparthejd u Evropi sa blagoslovom Briselske vrhuske..sramno !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija