Potpirivanje "požara" i zveckanje oružjem pred kampanju

Dramatične poruke predstavnika zvaničnog Beograda, pre svega premijera Aleksandra Vučića i predsednika Tomislava Nikolića, nakon neuspele runde briselskog dijaloga s Prištinom, u velikoj meri su motivisane predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji.
To ocenjuju za "Danas" stručnjaci za srpsko-albanske odnose. Kako ukazuju pojedini sagovornici, populističke i nacionalističke poruke koje se mogu čuti ovih dana i u Beogradu i u Prištini pre svega su namenjene domaćoj javnosti, ali međunarodna zajednica neće ostati imuna na "retoričko zveckanje oružjem".
 
Bivši šef pregovaračkog tima Beograda za pregovore sa Prištinom Borko Stefanović kaže da su najnovije tenzije oko Kosova i retorika Vučića i Nikolića priprema za izbore i deo kampanje.
 
"To su dva mangupa koji pre podne potpiruju požare, a posle podne ih gase. Samo je kod Srpske napredne stranke moguće da se u istoj rečenici kažu da su u Briselu dali sve i sve prihvatili, a onda da neće dati Srbe na KiM i da se Albanci uzdrže od napada. Igraju se sa državom i Srbima na KiM", smatra Stefanović.
 
Direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi ocenjuje da Nikolić kupi poslednje poene nacionalističkim izjavama pre odluke Vučića o kandidatu vladajuće stranke na predstojećim predsedničkim izborima.
 
"Ne postoji drugačije objašnjenje za naprasno uključivanje Nikolića u pregovore osim da se javno mnjenje u Srbiji testira da li bi Nikolić mogao da pobedi opozicione kandidate. S druge strane, jačanje radikalne političke grupe Vetevendosije i pojačavanje antisrpske retorike na Kosovu posle hapšenja Haradinaja plaši vladajuću koaliciju da bi u budućnosti moglo doći do drugačije političke konstelacije ili da se iniciraju nemiri u Prištini. Tači se trudi da nacionalističku javnost na Kosovu umiri zaoštravanjem retorike. Primećuje se da SNS pokušava da nametne Kosovo kao temu predstojećih izbora. U poslednje vreme izjave premijera i predsednika, zveckanjem oružja, slanje maskiranog voza i teatralno napuštanje pregovora govore u prilog ideji da se opozicioni kandidati pobede na nacionalističkoj temi", ističe on.
 
Beširi dodaje i da "Vučić nije ubeđen u Nikolićevu pobedu, budući da bi na krilima pobede Donalda Trampa mogli isplivati Šešelj i Jeremić kao kandidati u drugom krugu".
 
"Jasno je da su pregovori ušli u izborni ciklus koji predstavlja svojevrsno vrzino kolo na relaciji Beograda i Prištine. Retorika se uvek zaoštrava za vreme izbora jer se još uvek sakupljaju glasovi ljudi koji učestvuju u skupoj igri 1990-ih. Ovakvo ponašanje šteti obema stranama. Srbija pregovara sa EU pune tri godine i za to vreme je uspela da otvori, vrlo sramežljivo, šest poglavlja. Jasno je da napredak zavisi i od dijaloga sa kosovskom stranom. Kosovo neće dobiti viznu liberalizaciju dok se dijalog sa Srbijom ne nastavi i dogovoreno ne primeni. Na kraju, EU gubi strpljenje i sve se više čuju jači glasovi da se mora krenuti napred", navodi Beširi za "Danas".
 
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da su i Beograd i Priština suočeni sa nevoljama.
 
"Primetno je da se pred izbore u Srbiji pojačano govori o zaštiti Srba na Kosovu i zaoštrava retorika, dok je u Prištini usijana atmosfera jer Kosovo još nije dobilo viznu liberalizaciju, a nije formirana ni zajednica srpskih opština, što je jedan od uslova iz Briselskog sporazuma. Istovremeno, pokazuje se da je EU kao posrednik u dijalogu nemoćna i čudi to što Brisel nije mogao da pretpostavi kako će se ponašati i jedna i druga strana", poručuje Popov.
 
Kosovski mediji ocenjuju da je zid u Kosovskoj Mitrovici, koji je bio povod da se predstavnici delegacija Beograda i Prištine oštro sukobe u Briselu, "zid srušenih obećanja". U tom kontekstu, navodi se da je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Kosova ponovilo da je zid ilegalan, "ali da oni još nisu uspeli da ga sruše".    
 
Stoltenberg: Spustiti tenzije
 
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je juče posetio Kosovo, rekao je da politički lideri u Beogradu i Prištini moraju da spuste tenzije. Stoltenberg je poručio da će NATO nastaviti da doprinosi stabilnosti i bezbednosti na Kosovu i da nikakve izmene neće biti pravljene što se tiče prisustva snaga za održavanje mira dok se prethodno ne razmotri situacija na terenu.
  • VOJVODJANIN

    05.02.2017 08:43
    Prazna...
    ...kanta najviše zveči. ''Pregovori'' u Briselu!? Prazni razgovori. Kol'ko putovanja je dosad' ''otputovano''? Šta se postiglo osim, ''nasta'ljamo razgovore sutra, prek'sutra, sledeće nedelje, meseca,...'' Kad su preuzeli vlast ''sutradan'' su potpisali sve ono zbog čega su inače, ''žutima'' pretili. ''Ako potpišete u Briselu...mi ćemo izvesti narod na ulice, sudiće vam...'' Šta bi!? Dokad' mislite da se poštapate kosovom? Kad god se fotelja pomeri, pod dupetom, o'ma' - opasnost! ''Napadaju te narode, mi smo tu da branimo (vašim telima), mrze nas svi, ...'' Ajde!? Kalkulišete koga da zaj...pardon, prevarite, uvučete u vašu matematiku o ''sutrašnjem'' gubitniku na ''pregovorima''! Jer, kako vi da ispadnete krivi? Ne, to ne mož'. ''Skupljanje (poslednji') poena na nacionalističkim osnovama za predstojeće izbore''! Tako misle da navuku narod. Nekog' sigurno 'oće. Biće da se i narod malko opametio. Prošlo glasanje im donelo manje u skupštini. Ovaj put će biti još manje. Ako bude ''sav narod'' izaš'o na glasanje, nestaće. No, brzo će april i aprililiiiiiiii. Nekom'. Jel'? Znam samo da nemaju čim' da napune ''prazne kante'' da ne zveče. Dok je nji' dotle će biti zveke!
  • NS

    05.02.2017 05:24
    Konacno da neko objavi i tu mogucnost - da je sve ovo jedno mazanje ociju narodu pred izbore. To sta gospoda na vlasti rade je ravno rijaliti programima. Oni ce da se igraju vodje i kradu, a narod ce da zivi u strahu i pase travu. Cista manipulacija masama.
  • Podbarac

    05.02.2017 01:39
    Igre u igri
    Neverovatne koalicije lokalnih, regionalnih i globalnih interesa:
    Srpske igre:
    - Ostati na vlasti i uzeti još koji kredit i koji dinar u džep
    - Dok se narod ne pomiri sa gubitkom Kosova i ex-YU, Srbija bi kao da vrati Kosovo ili bar Sever, makar i na papiru
    Ostali:
    - Kosovo bi htelo Sever, ali i Preševo i to ne samo na papiru
    - Albanija bi da se širi ili uticajem ili po mogućstvu teritorijalno
    - Nemci bi da Srbija prihvati gubitak teritorija i prizna poraz - kao što su i oni morali
    - Potreban im dokaz premoći u EU - stari snovi na novi način
    - BiH bi da "proguta" Srpsku, pošto je za njih Dejton bio sve samo ne pobeda
    - Republika Srpska bi da se "udalji" od BiH, pošto je za njih Dejton sve samo ne pobeda
    - US bi da oslabi uticaj Putina ali i EU, čiji uticaj raste kada Balkanom zvecka oružje
    - Putin bi da osveti raspad SSSR i vrati slavu i snagu Rusije - kako u EU, tako i u svetu
    - NATO bi da veže US pa im je potrebna nestabilnost na Balkanu
    - Balkan zvecka oružjem koga više nema, ali ga može i dobiti
    - Islamisti bi da se osvete EU i US za kolonije i "razvrat", usput bi da ponovo osvoje Balkan, a možda i jug ili celu EU
    - Globalisti, Ultra-levičari, neo-Konzervativci bi da razbiju nacionalne države u EU. Cilj je jaka EU bez vere, nacija i granica - kao nekad u SSSR-u ili sada u US. Jedan način je promena versko-etničke ravnoteže uvozom pre svega islamskih migranata
    - Nacionalisti i Crkve bi da zaštite nacionalne države u EU i ojačaju nacionalne i verske interese
    ...itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.