Uskoro novi propisi o oporezivanju vozila

Uskoro će biti završena priprema propisa kojima će se smanjiti trenutni namet za registraciju vozila koja imaju više od 2.000 kubika.

Radna grupa koju čine Poreska uprava, Ministarstvo finansija i MUP razmatra dve opcije.

Prva varijanta predviđa da se vozila oporezuju po vrednosti koja bi bila procenjena po katalogu Auto-moto saveza Srbije, a druga da se umesto sedam, uvede devet ili 14 grupa po kubikaži vozila.

Ovim izmenama, kako navode Novosti, trebalo bi da se ispravi to što je značajno povećan namet vozilima sa preko 2.000 kubika, pa tako oni sa vozilima starim 20 godina plaćaju porez u visini vrednosti auta.

"Nigde u Evropi se ne plaća porez po kubikaži. Takođe i u regionu su od toga davno odustali i uveli oporezivanje prema vrednosti vozila. Moguće je oporezovati i vozila prema snazi motora", navodi analitičar automobilskog tržišta Dragan Škrnjić.

On kaži i da je velika većina država EU problem oporezivanja rešila uvođenjem ekoloških normi, pa se porez plaća prema emisiji štetnih gasova u atmosferu.   

  • Недељко

    07.02.2017 05:59
    Порез
    А зашто се уопште и плаћа порез на возило? Ако је то имовина, онда је и фрижидер, телевизор, клима уређај, котао за грејање и гаће, чарапе, мајице такође имовина. Платили смо ПДВ, плаћамо акцизу на гориво, плаћамо путарину на аутопуту. Мало ли је? И заболе ме што у Европи плаћају порез. У Европи се живи, а овде преживљава.
  • Djole

    07.02.2017 02:26
    @napredno u smog
    Pa i ja sam narodni neprijatelj a ne vozim novi auto nego kadeta suzu '85.Nemoj da vredjas.
  • Jovan

    07.02.2017 00:30
    Dahije
    Sta god radili-radice na stetu i u cilju dalje pljacke naroda.
    Nocu ne spavaju-samo smisljaju kako da iskamce 4 mlrd. € iz slamarica.
    To ih Dinkic naucio.
    Neka prvo on isprazni svoju.
    Rublje moz' i da zadrzi.
    A i Bajatovic.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija