Autorska prava postala opasan biznis model u Srbiji

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja danas je saopštila da loša sudska praksa i neprecizna zakonska rešenja ugrožavaju opstanak medija, koji i inače rade u veoma nepovoljnom ekonomskom okruženju.

Navedeno je da je Koalicija "čvrsto privržena poštovanju autorskih prava i intelektualne svojine, ali da mora da primeti da se proteklih godina stvorio opasan biznis-model, odnosno da pojedini fotografi i advokatske kancelarije, koristeći lošu sudsku praksu i nedovršene zakone, ostvaruju ogromne profite, pritom ugrožavajući opstanak medija i medijski pluralizam".
 
Koalicija će se zvanično obratiti nadležnim sudovima zahtevajući izmenu sudske prakse, i pozvaće se na eksperte za autorska prava koji tvrde da fotoreporteri moraju da imaju zaštitu, ali da ona ne sme da bude prekomerna i da guši slobodu izražavanja. Ističe se da pod hitno treba pokrenuti ozbiljnu javnu raspravu o promeni Zakona o autorskim i srodnim pravima, kako bi se ubuduće sprečila zloupotreba autorskih prava.
 
"Sudovi su, nažalost, postali automat za dosuđivanje drakonskih, potpuno neprimerenih naknada štete u presudama protiv medija koji su prekršili autorska prava, zanemarujući karakteristike pojedinih slučajeva, kontekst u kojem su se oni desili i finansijsku mogućnost medija, posebno lokalnih i regionalnih, od kojih je većina već dugo na ivici opstanka. Moramo konstatovati da se pojedini fotografi i advokatske kancelarije koriste i nečasnim sredstvima. 

Sadašnja sudska praksa i neprecizna zakonska rešenja doveli su do toga da mnogi mediji automatski pristaju na vansudska poravnanja i plaćaju velike iznose advokatskim kancelarijama koji organizovano pretražuju internet tražeći razlog za tužbu, a povod za tužbu mogu biti i fotografije objavljene i pre desetak godina. Koalicija poziva svoje članove da u svom radu striktno poštuju koncept autorskih prava, i da se u tom smislu svakodevno edukuju, ali ujedno apeluje i na fotografska udruženja da se zajednički pronađe model koji bi sprečio neprimereno bogaćenje pojedinih fotografa i advokatskih kancelarija nauštrb siromašnih medija i novinara", stoji u saopštenju.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres.

  • Pulitzer

    07.02.2017 22:30
    Dok god novinari ne budu postovali tudja autorska prava i copyright, pa da seljacki ne transkribuju registrovana imena kao sto su Apple, Google ili Facebook i nazivajuci ih Epl, Gugl ili Fejsbuk, dotle nemaju ni najmanje moralnog prava da se bune.
  • pera

    07.02.2017 20:41
    ..
    I ja apelujem na pandura kad krene da mi pise kaznu da uzme u obzir kontekst i moju finansijsku mogucnost.
  • /

    07.02.2017 20:40
    /
    ja cu opet kao baba o kolacima
    mafijaski zakonodavac konstatno krsi prava dopustajuci rad raznim pera zdera pljeskarama, dizni palacinkarama i pepeljuga igraonicama

    ako se muzicki dinar placa zbog muzike.
    kakav dinar bi onda placali ovi koje sam nabrojao

    nije moralno kenjati samo po jednima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.