Poslodavci oštetili radnike za doprinose od 5,4 milijarde dinara

Gotovo 20 milijardi dinara iznos je utajenog poreza koji su inspektori otkrili tokom prošle godine. Polovina tog iznosa odnosi se na neplaćeni PDV, a čak 5,4 milijarde dinara na neplaćene poreze i doprinose koje su poslodavci ostali dužni radnicima.
Kako pišu "Novosti", inspektori terenske kontrole su tokom 2016. godine obavili 20.892 kontrole. 
 
"Od tog broja 13.134 su bile kontrole javnih prihoda, gde su u 36 odsto slučajeva utvrđene nepravilnosti i pokrenuti prekršajni postupci. Obračunati su novootkriveni javni prihodi u ukupnom iznosu od 19,75 milijardi dinara, najviše u PDV, gotovo 10 milijardi", rečeno je u Poreskoj upravi Srbije.
 
Nije zanemarljiv ni iznos neplaćenih poreza i doprinosa na plate zaposlenih građana. U ukupnom iznosu utajenog poreza, odmah posle PDV, slede upravo ovi nameti.
 
Naime, prosečna neto plata prošle godine u Srbiji je bila 46.097 dinara, a ako se na nju obračunaju pripadujući porezi i doprinosi dobija se iznos od 29.510 dinara. Da se svih 5,4 milijardi dinara utajenih poreza i doprinosa na zarade odnosi samo na jedan mesec, to bi značilo da je ukupno 182.988 radnika oštećeno za penzijsko i zdravstveno osiguranje. 
 
Nezaobilazni deo terenskih kontrola je i evidentiranje prometa preko fiskalnih kasa.
 
"Tokom prošle godine obavljeno je 7.473 ovih kontrola na teritoriji Srbije, pri čemu je proveravan i radnopravni status angažovanih radnika. U 2.942, što je skoro 40 odsto kontrolisanih objekata, utvrđene su nepravilnosti i podneti zahtevi za pokretanje prekršajne odgovornosti", dodaju u Poreskoj upravi.
 
Mera privremene zabrane obavljanja delatnosti izrečena je u 2.527 objekata. Od toga je 371 privremeno zatvoren zbog neprijavljenih radnika, a 2.156 zbog neevidentiranja prometa. Inspekcija je na delu uhvatila i one koji su radili "na crno", ukupno njih 247.
  • Rešenje

    11.02.2017 00:04
    Krajnje je vreme da se i u Srbiji iskazuje BRUTO, a ne samo NETO zarada.
    Da radniku bude jasno koliko je plaćen i da putem interneta i pristupne šifre može svakodnevno da proveri stanje uplata u PIO koje uplaćuje poslodavac.
  • Bivsi akademac

    10.02.2017 19:36
    Da zato su i podelili placanje staza i osiguranja.
    Nama su u Elektrovojvodini cuveni pravnici rekli pa ako imate zdravstveno imate i staz. A kad su videli da nam nisu placali bunili su se na nas sto se mi bunimo ???? Da neko ceka 2 godine da plati staz to nema nigde. Neki su isli i u poresku ali inspekcija nista nije uradila.
  • dobrotvorka

    10.02.2017 18:15
    MOJIM
    Kolegama i meni je firma (sa velikim kapitalom) ostala dužna u proseku svakom po 4 miliona dinara ali su je uz "blagoslov" Države i Pokrajine opljačkal t.j. oduzeli joj svu imovinu i proglasili BANKROT, samo da nam ne bi dali naše pare ali zato postoji Strazbur...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija